Interview Marinka Grondel

Marinka Grondel fotografeerde in een verlaten zwembad om zo een surrealistische blik in de toekomst te geven en de maakbaarheid van de mens en onze gewoontes te tonen.
In haar werk speelt zij met de realiteit waardoor zij mogelijk hiermee een nieuwe creëert.

Ik wil de kijker met een ander oog laten kijken naar wat er al is en mogelijkheden tonen om een nieuwe realiteit te creëren.
© Marinka Grondel

© Marinka Grondel

Hoe ben je de fotografie ingerold?

‘‘Ik volgde de opleiding Lifestyle & Design aan de Willem de Kooning Academie. Tijdens de opleiding leerde ik veel over het ontwikkelen van concepten, styling en vormgeving. Ik merkte op dat ik iedere opdracht door middel van fotografie uitwerkte en begon deze techniek steeds interessanter te vinden. Ik kreeg fotografie lessen en volgde ook extra analoge fotografie lessen daarnaast. Het bedenken en ontwikkelen van concepten in combinatie met styling, vormgeving en fotografie werd belangrijk voor mij en is ook iets waar ik mij nu dagelijks mee bezig houd.’’

© Marinka Grondel

© Marinka Grondel

Hoe zou je je stijl het beste kunnen omschrijven?

‘‘Mode en autonome fotografie. Het zoeken naar surrealistische connecties waarin de mens, object of kledingstuk deel kan worden van een landschap of omgeving. Ik wil de kijker met een ander oog laten kijken naar wat er al is en mogelijkheden tonen om een nieuwe realiteit te creëren.’’

© Marinka Grondel

© Marinka Grondel

Waar gaat de serie 'Embodied water' over?

‘‘When the only water that is left is digital water and you try to create waves but your movements don't make a difference’’

’’
Ik denk graag over de toekomst na en fantaseer over hoe de mens er dan uit zal zien. Hoe bewegen en gedragen we ons dan? Dit is een van de futuristische blikken die ik heb.’’

© Marinka Grondel

© Marinka Grondel

Hoe ben je op het idee gekomen voor deze serie en wat is het doel?

‘‘Hoe de mens nu één aan het worden is met de digitale wereld vind ik fascinerend. De locatie is een verlaten zwembad zonder water. Het leek mij heel mooi om water te projecteren in het lege bad en het model te laten bewegen alsof ze in het water is. Wanneer iets er niet meer is, blijf je dan doen wat je altijd deed? Samen met de styliste Maaike van Endhoven zocht ik naar kleding en materialen die het concept aanvulden. 
Het doel van de serie was om een surrealistische blik in de toekomst te geven en de maakbaarheid van de mens en onze gewoontes te tonen.‘‘

© Marinka Grondel

Met welke apparatuur en/of middelen heb jij deze fotoserie vastgelegd?

‘‘Ik werk altijd met een digitale en analoge camera en wil het liefst dat het eindresultaat een combinatie is tussen de twee. De camera's die ik heb gebruikt zijn de Nikon F5 en de Nikon D750.
Het nabootsen van de watereffecten heb ik door middel van projectie gedaan.’’

© Marinka Grondel

Je vertelt dat je graag een ervaring creëert waarin de menselijke vorm deel wordt van hun omgeving. Waarom?

‘‘De samenwerking en tegenwerking van mens en natuur is iets wat mijn fascinatie blijft trekken. Vaak loop ik tegen deze situaties op tijdens het reizen. Ik maakte bijvoorbeeld vorig jaar in Marokko een foto van een palmboom die door de dorpsbewoners gebruikt werd als wasrek. Dit soort ontdekkingen vind ik echt geweldig al voelt het vaak ook wel weer dubbel aan. Precies op dat snijvlak is waar mijn fotografie zich vaak bevind.’’

© Marinka Grondel

Welke fotograaf inspireert jou?

‘‘Moeilijk om er 1 uit te kiezen! Kijken naar verschillende technieken van fotograferen is iets wat ik dagelijks doe en hierin ben ik constant opzoek (of kom ik dingen tegen) naar beelden die me verbazen en me een gevoel van verwondering geven door de manier waarop ze gemaakt zijn of het idee erachter.’’

  • Viviane Sassen - ‘‘Een fotografe die ik al heel lang graag volg. Haar oog voor poses, composities en kleurgebruik is een grote inspiratie voor mij.’’

  • Lena C. Emery - ‘‘Haar zachte kleurgebruik en organische vormen.’’

    ‘Francesca Woodman  - ‘‘De vernieuwing die ze in ieder zelfportret opnieuw creëerde.’’ 

  • Sally Mann - ‘‘Haar techniek en de filmische foto's die ze maakte in de serie ‘Immediate Family’ van haar gezin in alledaagse situaties.’’

© Marinka Grondel

© Marinka Grondel

‘Embodied Water’

Photographer: Marinka Grondel
Styling: Maaike van Endhoven (Bureau Rits)
MUA: Melanie Foeh
Model: Mattanja Ewida