Instax dagboek van Jan Mulders

Wij vragen interessante beeldmakers een Instax dagboek bij te houden over de reizen die ze maken. Jan Mulders (1986) woont en werkt in 's-Hertogenbosch en fotografeert onder andere voor de Volkskrant en Vice Sports.

''Ik ben altijd gefascineerd geweest door het verleden. Ooit is dit begonnen met verhalen over mijn grootouders in de oorlog, verhalen die ze zelf zelden tot nooit vertelde. De laatste jaren ben ik vooral geïnteresseerd in de periode rond de eerste wereldoorlog. Hoe Europa in 1914 nog volledig met zijn hoofd in de 19e eeuw zit en vijf jaar later met een klap de moderne wereld ontstaat.''

''Zo zijn we met een groep mannen naar Ieper en Poperingen gereden. Tommy, Rinus, Darren en Enrico (deze laatste luistert ook naar de naam Il Muro) zijn kerels die ik ken uit het derde en vierde team van rugbyclub The Dukes, de club waar ik speel en een paar jaar geleden 'De Boys' heb geschoten. Samen zijn we langs kerkhoven, loopgraven, fussiladeplaatsen, restaurants en cafés gegaan. Plaatsen waar je na honderd jaar binnen vijf minuten een hand vol granaatscherven van de grond raapt. ''


''Aan het einde van een drukke zaterdag eindig de last post in de Menenpoort te Ieper (met daarop de namen van 54,896 vermiste soldaten in dienst van het Britse rijk) terwijl op 200 meter afstand de lokale kermis voort raast. We rijden terug naar Poperingen, dumpen onze spullen in de bed en breakfast (geheel in stijl een soldatenclub uit 1915, Talbot House, je waant je er honderd jaar geleden) en verdwijnen de nacht in.''