Interview Myrthe Giesbers

In haar zoektocht naar authenticiteit maakt Myrthe Giesbers modische beelden waarin de kleding en de modellen gelijk aan elkaar zijn. KIEKIE stelde haar een aantal vragen over haar werk, haar inspiratiebronnen en het verschil tussen film en fotografie.

Interview door Christopher de Gast

Je werkt veel met natuurlijk licht. Waarom kies je daarvoor?

''Licht is voor mij dé tool om een kleine droomwereld te creëren in de meest pure vorm. De zon en de kleuren die door haar ontstaan, hebben mij van jongs af aan altijd geïnspireerd. Elke schaduw, reflectie of lichtpuntje dat ik zie op straat trekt mijn aandacht. Dat licht probeer ik weer over te brengen in mijn beelden. Dit betekent niet dat ik nooit met flitslicht werk, ik probeer het alleen zo natuurlijk mogelijk over te laten komen. Ik heb wel meer een voorkeur voor locatie dan studio. Onder andere doordat ik dan weer verrast kan worden door het licht die ik ook tekenkom tijdens alledaagse situaties, maar ook door alle vormen, kleuren, landen, natuur en culturen.''

 

Welke fotografen vind je inspirerend en welke makers hebben je artistiek gevormd?

''Ik haal mijn inspiratie uit meer dan alleen fotografen. Modeontwerpers, schilders, films, of zelfs de meubelontwerper om de hoek kan mij inspireren. Het blijft altijd ontwikkelen en ik houd me nooit aan één iemand vast. Mijn inspiratie kwam wel vaak uit kunstenaars die mensen portretteerden. Ik was altijd geïnteresseerd in hoe de persoon in beeld werd gebracht en in hoeverre je kon achterhalen wat er schuil ging in diegene. Een van mijn favoriete lessen op de academie (Willem de Kooning) was modeltekenen. Ik moest mijn eigen beeld van deze persoon vormen door alleen naar diegene te kijken en te tekenen wat ik dacht te zien. Door stage te lopen en te assisteren bij Petrovsky&Ramone heb ik veel geleerd op het gebied van fotografie en ben ik me verder artistiek gaan vormen. Ik heb zo veel geleerd door de reizen en opdrachten die ik met hen heb mogen meemaken. Momenteel vind ik (mede door Instagram) elke dag nieuwe inspiratie. Harley Weir, Jens Ingvarsson en Ace Amir zijn een onderdeel daarvan.''

Je omschrijft jezelf als modefotograaf, maar je beelden lijken ook echt over de mensen te gaan die je fotografeert. Hoe belangrijk is de modelkeuze voor je?

''Ik heb er bijna een sport van gemaakt om te zoeken naar modellen die passen bij mijn concepten. Authenticiteit is hierbij het meest belangrijk, al zie ik in iedereen iets bijzonders. Het kan zitten in een lange nek, bubbeltje op een neus, etniciteit of een dromerige uitstraling. Het belangrijkste is dat ik me kan identificeren met de persoon voor mijn camera. Maar dit lukt (bijna) altijd. Ik heb een vrij extraverte en onderzoekende persoonlijkheid en zal altijd de persoon een beetje proberen te leren kennen voordat ik mijn lens op diegene richt. Dit neemt niet weg dat ik het mode-gedeelte ook erg belangrijk vind. Al zoek ik dit meer in vorm en materiaal dan de nieuwste trends.''

Naast dat je fotografeert, film je ook. Wil je met je films iets anders communiceren dan met je foto's en in hoeverre vereist film een andere benadering?

''Beweging kan zoveel meer vertellen over een persoon of bepaalde stoffen. Maar het belangrijkste vind ik misschien nog wel het geluid. De samenwerking van beeld en geluid kan zoveel meer gevoel geven bij wat je ziet. Mijn werkwijze tijdens het filmen en fotograferen ziet er vrij hetzelfde uit, ik blijf praten tegen de persoon en zowel in fotografie en film zie ik liever doorgaande bewegingen dan pose gevolgd door een pose. Maar ik denk dat het proces daarna (en daarvoor) anders is, omdat het nog meer lading kan krijgen in een edit. Als ik een expositie zou geven is dit zeker met geluid om mijn beelden te ondersteunen, zowel in fotografie als film.''

Wat staat er allemaal op de planning de komende tijd?

''Een filmklus voor een merk, een editorial en twee vrije werken. Daarna een leuke trip met Petrovsky&Ramone naar Gambia. Ik assisteer niet veel meer, maar ik vind het super leuk dat ze me nog af en toe meenemen op avontuur. En daarna lekker op 2,5 week op vakantie met mijn vriend. Tijd voor wat ontspanning zonder internet.''

myrthegiesbers.com