Professional Amateurs

Daniël Siegersma (24, Den Haag) studeert in juli af aan de KABK Den Haag samen met nog 29 andere fotografie studenten. Ik vroeg Daniël naar zijn project 'Professional Amateurs' én zijn eindexamen project. 

© Daniël Siegersma

Wanneer ben je met fotografie begonnen?

''Eigenlijk heel simpel. Toen ik op de middelbare school zat, was een van de leraren op zoek naar iemand die het kamp wilde documenteren. Ik deed dat toen maar en vanaf dat moment vond ik het eigenlijk wel leuk. Daarna begon het balletje te rollen en werd ik onwijs geënthousiasmeerd door het medium.''

Wat omschrijft jouw stijl van fotograferen?

''Ik zou zeggen democratisch en humoristisch. Met een menselijk belang. Visueel kan dat soms een beetje verschillen per project, de ene keer is mijn fotografie wat meer ‘straight forward’ en de andere keer wat poëtischer en ruwer.''

 

Waar gaat jouw serie 'Professional Amateurs' over?

“Het begon allemaal met een anecdote van een van de raketbouwers: "Mijn vrouw was sceptisch over een hobby waar je een vergunning voor nodig hebt, en ze vroeg de politie agent; "Wat voor mensen doen deze hobby?" De agent keek naar de keukentafel met mijn laptop, elektronica, en een stapel papier, hij knikt met zijn hoofd en zegt; "dit soort mensen". Deze serie gaat over een hobby die in Nederland wordt beoefend. Namelijk 'Rocketry'. Het is een hobby die we vooral kennen uit Amerika. In Nederland is de liefhebberij aan veel regels gebonden. Elke keer als je een raket wil lanceren, moet je bellen met de Koninklijke Luchtmacht. Uiteindelijk kost het je 30 tot 45 minuten voordat je de lont daadwerkelijk kunt ontsteken. Het is een bevrijdend gevoel als het object eindelijk het Nederlandse bureaucratische luchtruim binnendringt. Ik ben gefascineerd door hoe je in Nederland als expert een hobby zoals deze moet beoefenen. Het is niet zomaar een raketje de lucht in schieten. Met finesse en aerodynamisch intellect worden de raketten met enorme kracht gelanceerd en komen dansend aan de parachute weer op aarde.''

Waar zal je afstudeerproject over gaan?

''Mijn afstudeer project gaat over de regio waarin ik ben opgegroeid, namelijk Twente. Ik vond het gek dat ik geboren en getogen ben in een regio waar veel bijzondere tradities gevierd worden, maar waar ik nooit echt een deelnemer in ben geweest. Ik probeer doormiddel van mijn fotografie een verhaal te vertellen waarin ik deze tradities laat zien, maar tegelijkertijd ook probeer op een iet wat romantische manier onderdeel te worden van deze tradities. Ik probeer mijn verhaal te vertellen alsof we samen bij een kampvuur zitten en ik probeer uit te leggen wat die tradities eigenlijk nog inhouden, een soort van legendes.''

Dit platform zouden wij graag willen uitbreiden nadat wij afgestudeerd zijn

Wat zijn je plannen na je afstuderen?

''Samen met Pietro Bulfoni heb ik een magazine opgericht genaamd 'Baobab magazine'. In dit magazine voor en door fotografie studenten proberen wij het eerste platform te zijn waar fotografie studenten hun werk kunnen laten zien. Een veilige omgeving om te experimenteren met fotografie en een plek om tijdens georganiseerde evenementen vrijuit over werk te praten. Dit platform zouden wij graag willen uitbreiden nadat wij afgestudeerd zijn.  Buiten Baobab zou ik mij ook graag willen focussen op mijn eigen werk. Het zou mij buitengewoon interesseren om voor lokale gemeentes of dorpen te werken. Om daar met de mensen lokale tradities, hobbies of andere bedrevenheden vast te leggen. Om het samen te hebben over het belang van dit soort immaterieel cultuurgoed. Waarom is dit relevant? Ik denk dat veel van deze manifestaties verloren gaan zonder ooit gedocumenteerd te zijn. Ik ben er van bewust dat mijn documentaties subjectief zijn maar juist dit in samenwerking met de mensen die ik fotografeer voegt een extra laag toe aan ervaring van het werk. Zo wordt het mogelijk om het werk te bespreken met alle culturele en historische implicaties. Misschien wel een alternatieve manier om iets te herdenken.''

danielsiegersma.com

FB Pagina Baobab

Instagram @straydogswalktheredcarpet