Expert Programma 'Een sterk expositie concept: van portfolio naar publiek'

Je hebt besloten dat je jouw werk niet langer voor jezelf wilt houden. Je wilt het naar buiten brengen en denkt er over een expositie te realiseren. Maar hoe ga je dit bereiken? Wil je zelf een expositie realiseren en waarom? Of wil je in het oog springen van een galerie? Fleurie Kloostra is programmeur van Melkweg Expo en freelance curator en fungeert daarin als mediator tussen een fotograaf en een publiek. Op 21 juni 2018 gaat onder leiding van Fleurie het Expert Programma 'Een sterk expositie concept: van portfolio naar publiek' van start op de Fotoacademie. 

 

Hoe belangrijk is het voor een beginnende fotograaf om zijn werk te exposeren?


''Dat ligt er een beetje aan hoe je ´gelanceerd´ bent; kom je van een academie, of ben je autodidact? Bij sommige fotografen werkt het vrij vanzelf. Die doen een eindshow en worden daarna redelijk opgepikt. Maar ook dan is de aandachtspanne maar kort. Aandacht voor nieuw talent is vaak maar van korte duur. Het is dus belangrijk om te laten zien dat je actief bent en blijft. Dat je op zoek gaat naar plekken om te exposeren die bij je werk passen. Iedereen mikt op de grote bekende namen en plekken om te exposeren, maar dat lukken er echt maar een paar. Creëer zelf een context of zoek alternatieven. Exposeren is namelijk wel een hele goede toetsing hoe en of je werk communiceert vanuit verschillende perspectieven, met een publiek, met potentiele kopers en opdrachtgevers. Maar dan moet je het natuurlijk wel goed aanpakken. En hoe dat moet? Dat is een hele interessante discussie die we tijdens het Expert Programma gaan voeren. Ik begeleid de fotografen daarbij in het maken van een concreet expositieplan waarmee ze zelf kansen kunnen gaan creëren.''

Alle voorkennis en ervaring die jij hebt opgedaan tijdens het maken van het werk heeft het publiek niet

© Dylan van Vliet

Wat is de grootste 'struggle' waar fotografen tegenaan kunnen lopen tijdens de voorbereiding van een eigen expositie?

''Wat ik vaak zie is dat fotografen vergeten dat hun publiek niet zo diep in de materie zit van hun werk. Als je zo lang aan iets gewerkt hebt kan je er niet altijd voldoende afstand van nemen om te zien of je boodschap daadwerkelijk overkomt zoals je het bedoeld had. Dat klinkt als een cliché, maar ik kom het nog elke dag tegen. Alle voorkennis en ervaring die jij hebt opgedaan tijdens het maken van het werk heeft het publiek niet, hoe breng je dat alleen via beeld over? Welke hulpmiddelen gebruik je daarbij? Uit angst daarvoor laten veel mensen teveel werk zien, of juist helemaal zonder context omdat men denkt dat het evident is wat de serie zegt. Ik vergelijk het altijd met vaccinaties tegen kinderziektes, er zijn een aantal prikjes die je als curator standaard kan toedienen om de kinderziektes uit een portfolio of expositieplan van beginnende fotografen te halen of te voorkomen.''

 

© Renate Beense


Hoe ben je op het idee gekomen om curator te worden?

''Na twee kunstacademies doorlopen (niet afgemaakt)  te hebben en 34.000 euro studieschuld realiseerde ik me dat het op de academie me meer voldoening gaf om te zorgen dat het werk van mede klasgenoten geëxposeerd werd, dan dat ik zozeer met mijn eigen werk bezig was. Ik heb een brede achtergrond als curator beeldende kunst. Juist die ervaring vind ik heel fijn om in te zetten in het fotografische veld.  Eigenlijk ben ik er gewoon ingerold. Het woord curator vind ik vreselijk. Dat impliceert een soort rare machtsverhouding en hoort bij een soort generatie en beeld van de stercuratoren uit de jaren '90 waarbij fotografen of kunstenaars alleen maar hun werk als invulling voor een idee van een groot ego aanleveren. Ik werk juist heel graag samen met fotografen en kunstenaars om tot een optimaal resultaat te komen. Programmamaker past meer bij mij.''

© Tobias Asser

Waar let jij op bij het onderzoeken/selecteren van werk voor in de Melkweg Expo? Wanneer kan een fotograaf bij jou exposeren?

''Het werk is natuurlijk het uitgangspunt. Waar gaat het over? Wat is de kwaliteit? Als inhoud en vorm samenkomen tot een geheel en de kijker meeneemt naar een hoger level door vragen te stellen of inzichten te geven, ben je goed bezig als maker. Is het een nieuwe beeldtaal? Word ik verrast en krijg ik er energie van of kost het me energie om naar te kijken. Lastig te verwoorden hoe zo'n proces van selectie verloopt.''

Waar ben je nu mee bezig?

''Voor een expositie in september ben ik een fotografisch kookboek aan het maken. Fotografen Kevin Osepa, Sanne de Wilde, Noel Loozen, Devon de Koning, Eva Kreuger en Danny Griifoen hebben al bevestigd. In totaal worden er vijftien fotografen uitgenodigd om hun favoriete recept van beeld te voorzien. Een katerontbijtje, grootmoeders bijzondere tomatensoep of het ultieme dessert om te scoren. Uiteindelijk wordt het een kookboek waarbij je de recepten en het beeld kan meenemen in de expo en organiseren we diners in Melkweg Expo.''

© Dylan van Vliet

Voor wie is het Expert Programma bedoeld?

'Voor iedereen die van plan is om zijn of haar werk te gaan exposeren of voor te stellen aan een organisatie of plek. Het is ook geschikt voor iemand die nog aan een serie werkt met het doel deze te gaan exposeren. Na afloop van het programma is het de bedoeling dat er een concreet expositieplan ligt inclusief artist statement en een selectie van het werk of herzien portfolio. Een concept dat het beste past bij de inhoud van jouw werk en die jouw kansen vergroot om de expositie te realiseren.''

Beeld van fotografen Tobias Asser, Dylan van Vliet en Renate Beense uit exposties (gerealiseerd of in wording) voor Melkweg Expo.

Het Expert Programma 'Een sterk expositie concept: van portfolio naar publiek' duurt in totaal zes maanden en gaat op 21 juni 2018 van start!