Op weg naar het eindexamen: Fenna Jensma

Achttien fotografiestudenten van de Fotovakschool staan op het punt een belangrijke periode van hun leven af te sluiten. De ontwikkeling van hun eigen stijl in de verschillende disciplines tonen zij als onderdeel van hun eindexamen met de expositie ‘Epilogue’. Ik vraag eindexamen student Fenna Jensma (1996) naar haar eindproject en plannen na haar afstuderen.  

© Fenna Jensma

Waarom ben je gaan fotograferen?

''Toen ik 14 was kreeg ik mijn eerste camera voor een vakantie in Amerika. Toen leerde ik het medium kennen en maakte ik voornamelijk mooie landschappen. Op mijn 17e ging ik alleen op reis naar Ecuador en hier begon ik na te denken over een toekomst als fotograaf. Dat vond ik heel erg spannend en ook wel heel eng. Ik twijfelde of een creatieve studie wel goed was om te doen. Uiteindelijk besloot ik dat het geen kwaad kon om het op zijn minst uit te proberen. Tijdens de studie ontdekte ik de verschillende mogelijkheden van het medium. En ik was verkocht toen ik door had dat je maatschappelijke kwesties/onderwerpen kon aankaarten door middel van fotografie. Fotografie is een heel interessant medium dat iedereen kan begrijpen, mits je als fotograaf hier van te voren goed over nadenkt. Fotografie is daarnaast ook echt een medium dat me heel veel over mijzelf heeft geleerd.''

© Fenna Jensma

Hoe zou je jouw stijl kunnen omschrijven?

''Ik vind het altijd erg uitdagend om mensen op een surrealistische manier vast te leggen. Foto’s waarbij je iets voelt. Waarbij je net iets langer wilt kijken. Dat is altijd wat ik probeer te bereiken, dus als mensen dat uit mijn werk kunnen halen ben ik al erg blij. Ik werk het liefste met mensen. Wat ik vaak hoor is dat mijn foto’s een bepaald gevoel uitstralen. De band tussen ‘model’ en fotograaf is eigenlijk constant in ontwikkeling en om daar zelf onderdeel van te zijn is gewoon geweldig. Je maakt mee hoe iemand zich aan het begin ongemakkelijk voelt en hoe langer je met iemand samen werkt, hoe meer iemand zich gaat open stellen, soms worden ze zelfs een beetje brutaal als ze zich teveel op hun gemak voelen. Om dat terug te zien in beeld is gewoon heel erg leuk. Ik denk dat het gevoel dat mensen krijgen van mijn foto’s misschien wel daarop is terug te herleiden.''

Eigenlijk is dit project een tijdsdocument voor deze fase in het leven

© Fenna Jensma

Waar gaat jouw (afstudeer) serie 'When things fall apart’ over?

''Mijn afstudeerproject is ontstaan nadat ik 'Generation Z' had afgerond. In die serie richtte ik me voornamelijk op onzekerheden die ik destijds had. Dat waren dan vooral onzekerheden over de toekomst, en dan voornamelijk over geld verdienen. In dat project richtte ik de camera op mensen die dicht bij mij stonden, vrienden, die door dezelfde levensfase gingen. Niet iedereen deed een creatieve studie maar iedereen herkende de onzekerheden wel. Na het afronden van de Generation Z was ik vrij snel al niet meer tevreden met het project. Het project heeft me destijds zeker geholpen met die onzekerheden, maar het thema vond ik saai geworden. Onzekerheid over de toekomst, na je studie, daar gaat iedereen wel eens door heen. Voor mijn afstudeerproject wilde ik daarom iets dieper gaan. De werktitel van mijn afstudeerserie is ‘When things fall apart’. In dit project richt ik me wederom op de mensen die dicht bij mij staan. Het project is ontstaan vanuit een gevoel van het afgelopen jaar. Het ontstond toen ik voor het eerst echt goed in aanraking kwam met gebeurtenissen zoals de dood, ziekte, depressie en ingewikkelde maatschappelijke kwesties. Het waren onderwerpen waar ik wel van had gehoord, maar nog nooit van dichtbij had meegemaakt. Ik werd eigenlijk min of meer wakker in de ‘echte wereld’ en had door dat dit soort heftige dingen er ook bij hoorden. Ik was overdonderd door de gevolgen. Hoe het mensen beïnvloed, hoe vriendschappen veranderen en hoe je je positie in de maatschappij ziet veranderen. Aan de ene kant was ik nog heel erg bezig met jong zijn en alle dingen die daarbij hoorde: het onbevangen leven leiden, veel feestjes, veel blijdschap en veel vrijheid. Tegelijk maakte ik een constante switch naar al die andere dingen. Dat was erg verwarrend en heftig. En dat deed mij veel nadenken. Voor deze serie richt ik me daarom op vier personages die voor mij essentieel waren voor deze realisatie. De vier personages worden vastgelegd in boekvorm, waarbij er verschillende verhalen worden verteld. Eigenlijk is dit project een tijdsdocument voor deze fase in het leven, maar ook een ode aan die vier mensen. Door hen heb ik ontzettend veel geleerd over vriendschap, toekomst, liefde, de maatschappij en familie.''

© Fenna Jensma

Bij deze serie heb je naast portretten ook film gebruikt. Is dat iets waar je mee door wilt gaan? Hoe belangrijk vind jij het om deze twee media naast elkaar te kunnen gebruiken en waarin biedt het voor jou de meerwaarde?

''Bij Generation Z had ik inderdaad alle verschillende interviews gemonteerd tot 1 geheel. Ik vond dat destijds belangrijk omdat het de kijker een ander soort context en gevoel kon bieden dan alleen beeld. Ook voor mijn afstudeerserie zal ik gebruik maken van film. Ook hierin wil ik wat verder gaan dan alleen de interview vorm ‘kijken en luisteren’. Voor het afstudeerproject wordt een video-installatie gemaakt waarmee ik de kijker heel graag een ervaring zou willen meegeven. Het gevoel van verwarring, chaos, vriendschappen en intimiteit. Ook eigenlijk echt een tijdsdocument voor die fase in het leven. Ik wil heel graag door experimenteren met andere vormen van media in een project. Voor mijn gevoel geeft dat je project een extra kracht die ook weer van pas kan komen tijdens het bekijken van de beelden. Met video kan je met zoveel dingen spelen: snelheid, audio, beeld, muziek. Het geeft je als maker veel meer mogelijkheden. Het gebruiken van meerdere media in een project heeft naar mijn idee ontzettend veel meerwaarde. Er is tegenwoordig zoveel beeld om ons heen, laat staan de hoeveelheid fotografen, waardoor ik het idee heb dat als je een belangrijk thema wil laten zien of aankaarten dat alleen stilstaand beeld misschien wel niet genoeg is. Doordat je de kans krijgt om met meerdere media te werken, gun je de kijker meerdere soorten impressies. De kans dat het onderwerp dan echt goed overkomt en blijft hangen, is dan veel groter. Daarnaast is alles al 100 keer vastgelegd, nu krijgen wij de kans om dezelfde onderwerpen op nieuwe manieren te presenteren, waardoor je als kijker weer verrast kan worden en toch anders kan gaan nadenken over het vastgelegde thema.''

© Fenna Jensma

De afstudeerexpositie 'Epilogue' is te zien van 4 tot 8 juli van 11 uur tot 18 uur in LP2 | WILHELMINAKADE 326 | ROTTERDAM