Op weg naar het eindexamen: Tatchatrin Choeychom

Op 26 en 27 mei presenteert een nieuwe lichting fotografen zich tijdens de afstudeerexpositie ‘FRANK’ van de Fotoacademie. KIEKIE sprak Tatchatrin Choeychom over zijn afstudeerserie, zijn fotografische voorkeuren en zijn plannen voor de toekomst.

© Tatchatrin Choeychom

Waar gaat je afstudeerserie over?

''Mijn afstudeerserie heet ‘Perception’. In dit project probeer ik twee werelden die op het eerste gezicht anders lijken, samen te brengen via kleding, kleur en textuur. Ik ben geboren in Thailand en op mijn 22e in mijn eentje naar Nederland verhuisd. De Westerse cultuur en mentaliteit zijn heel anders dan diegene waarmee ik ben opgegroeid. De overstap vanuit het chaotische Bangkok naar een klein dorp in de Noordoostpolder heeft een grote invloed gehad op mij als persoon. Wat gebeurt er als je vertrouwde omgeving plotseling verandert? Dat was de inspiratie voor mijn afstudeerproject. ‘Perception’ gebruikt de tegenstellingen tussen het Oosten en het Westen, traditioneel en hedendaags ontwerp, maar ook de opgelegde afbakening tussen genres zoals mode- en documentairefotografie, om te benadrukken dat de scheidslijnen tussen twee ogenschijnlijk verschillende werelden niet altijd even scherp zijn. Ik heb beelden uit verschillende series gecombineerd; zowel materiaal dat ik in Myanmar heb geschoten als werk dat in Nederland is gemaakt. Door elementen uit beide werelden samen te brengen in één serie, probeer ik de aandacht te verleggen naar de overeenkomsten. Wat je ziet, wordt immers bepaald door je eigen perspectief.''

© Tatchatrin Choeychom

Waarom heb je ervoor gekozen een combinatie te maken tussen de Myanmar-serie en ander werk?

''Deze combinatie is een heel bewuste keuze. De Myanmar-series vertegenwoordigen mijn afkomst, terwijl ‘Twisted’ inzicht geeft in mijn toekomst in Nederland. De Myanmar series zijn geschoten in de zogenaamde black-zones van Myanmar die jarenlang onderdrukt en afgesloten zijn geweest van de buitenwereld door het militaire regime. Het lijkt alsof de tijd er de laatste jaren heeft stilgestaan. Ook al kom ikzelf niet uit Myanmar, de cultuur, mentaliteit en de mensen lijken erg op hoe ik denk dat het in Thailand ooit geweest moet zijn. ‘Twisted’ daarentegen is een fashion-editorial met een meer commercieel karakter, gemaakt in Nederland, en geïnspireerd door de Aziatisch kunstvorm Bonsai, waarbij bomen kunstmatig met behulp van snoeien en ijzerdraad in de gewenste vorm worden gebracht. ‘Twisted’ verwijst naar de gebogen stam van de Bonsai boom, de vaak bochtige weg die je in je leven aflegt, maar vooral ook naar de maakbaarheid van je eigen toekomst. ''

Hiermee probeer ik de nieuwsgierigheid van de kijker vast te houden

In veel van je beelden gebruik je harde, kader-ontkennende composities. Waarom kies je hiervoor?

''Het klopt dat in mijn beelden de lichamen of de gezichten van de hoofdpersonen vaak niet volledig zichtbaar zijn, of dat hun blik is afgewend van de camera. Een gedeelte van de persoonlijkheid blijft op deze manier voor de kijker verborgen. Hiermee probeer ik de nieuwsgierigheid van de kijker vast te houden. Maar ik vrees ook dat dit voor een deel te maken heeft met mijn eigen persoonlijkheid, die van nature niet heel open is. Ik ben soms erg op mezelf, wat door anderen als afstandelijk of misschien zelfs eenzaam geïnterpreteerd zou kunnen worden. Ik had me dit nog niet zo gerealiseerd, maar blijkbaar komt dat onbewust ook terug in mijn beelden. Fotografie is voor mij een manier om me uit te drukken. Mijn beelden weerspiegelen mij als persoon, mijn emoties en mijn waarnemingen. Ik ben simpelweg niet zo goed met woorden. Deels heeft dit te maken met een taalbarrière, maar eigenlijk is dit altijd al zo geweest, ook in Thailand.''

© Tatchatrin Choeychom

Je werk ligt op de grens tussen mode en documentaire. Wat heeft je voorkeur en waarom?
 

''Dit vind ik een moeilijke vraag, waar ik even over moest nadenken. Het komt er kort gezegd op neer dat ik het lastig vind om het één te doen zonder het ander. Dit is misschien nog het meest vergelijkbaar met dat je in het dagelijkse leven keuzes moet maken waarbij je beïnvloed wordt door zowel je hoofd als je hart. Mode zou dan mijn hoofd zijn, en documentaire mijn hart. Als ik een mode-reportage maak, hoe commercieel ook, wil ik daarbij een verhaal vertellen. Dat verhaal maakt het voor mij compleet. Hierbij wil ik wel meteen opmerken dat mijn verhaal meestal vooraf bedacht is, en dat mijn beelden grotendeels geënsceneerd zijn. Een échte documentaire fotograaf zal dit niet gauw zien als documentaire fotografie.''

© Tatchatrin Choeychom

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
 

''Waarschijnlijk eerst even uitrusten na de hectiek van het afstuderen, maar het uiteindelijke doel is om commerciële opdrachten binnen te halen vanuit de fashion industry, en dit te combineren met mijn eigen projecten die ik zou kunnen exposeren. In deze exposities hoop ik mijn persoonlijke stijl, wat jij eerder het grensvlak tussen mode- en documentairefotografie hebt genoemd, verder te kunnen uitbouwen.''

tatchatrin.com

expofrank.com