Op weg naar het eindexamen: Frijke Coumans

Van 30 juni tot en met woensdag 4 juli tonen de afstudeerders van AKV|St.Joost uit Breda en 's‑Hertogenbosch hun examenwerk tijdens de expositie Happy People, als onderdeel van Launch 2018. We vragen eindexamenstudent Frijke Coumans naar haar afstudeerwerk en plannen na het eindexamen. 

Waarom ben je gaan fotograferen?

''Toen ik jong was kreeg ik wel eens een wegwerp cameraatje van mijn ouders als we ergens heen gingen. Ik vond het super leuk om daar mee te fotograferen, maar wist eigenlijk niets van fotografie als kunstvorm. Toen ik begon aan de kunstacademie schilderde en schreef ik voornamelijk. In het eerste jaar kwam ik in aanraking met fotografie als medium en het werk van bijvoorbeeld Wolfgang Tillmans, dat was voor mij iets helemaal nieuws en super inspirerend. Fotografie was voor mij het ideale medium om mijn gedachtes om te zetten in beeld en sinds toen ben ik mij daar volledig op gaan richten.''

Hoe zou je jouw stijl kunnen omschrijven?

''Ik fotografeer voornamelijk dingen die ik toevallig tegenkom, die ik om mij heen zie en mij opvallen. Eigenlijk wil ik met mijn foto's korte verhaaltjes vertellen, ik probeer een ervaring te vertalen naar beeld en dat vervolgens weer als een nieuwe ervaring presenteren.''

Het boek Totaliteit en Oneindigheid van Emmanuel Levinas is een belangrijke inspiratiebron voor mijn fotografie

 

Waar gaat jouw (afstudeer) serie 'Hoveniers van het Verlangen' over?

''Mijn afstudeerproject gaat over verlangens. Eros is het verlangen om iets buiten onszelf te leren kennen, een drijvende kracht tussen jou en het onbekende. Eros staat voor mijn gevoel haaks op de maakbare wereld, die onze verlangens als geen ander voedt. In die maakbare wereld wordt alles aan ons verstand onderworpen. Terwijl ik juist denk dat het vaak de dingen zijn die zich aan ons verstand onttrekken die tegemoet komen aan onze verlangens. De tegenstelling tussen het maakbare en het onvoorziene heb ik gebruikt als vertrekpunt voor mijn afstudeerproject. De geknipte en gesnoeide struikjes zijn een metafoor voor het menselijke verlangen om te vormen en te controleren. Daar tegenover staat dat wat zich aan mij onttrekt, het onvoorziene en onbegrijpelijke.''

'Met hun hoofd vol verlangens luisteren ze naar de onbekende klanken en vragen ze waar de melodieën ontstaan. Anderen wijzen hen naar schone tuinen en onbeschreven muren, maar daar kunnen de klanken van het donker niet bestaan. Omgevingen vol rust laten enkel de onrust horen. In orde en harmonie kunnen wij enkel dwalen. Alleen zij die in de nacht geboren zijn kunnen de taal van de melodieën verstaan.'

Waar haal je jouw inspiratie uit?

''Er zijn veel uiteenlopende fotografen die mij inspireren, zoals Nobuyoshi Araki, Vincent Delbrouck, Julia Fox en Mark Borthwick. Maar er zijn ook filmmakers en schrijvers waar ik veel inspiratie uithaal, zoals Kurt Kren, Lars von Trier en Michel Houellebecq. Het boek Totaliteit en Oneindigheid van Emmanuel Levinas is een belangrijke inspiratiebron voor mijn fotografie.''

Wat zijn je plannen na het afstuderen?

''Na de zomer ga ik naar Antwerpen verhuizen. Het allerliefst zou ik precies doorgaan met mijn projecten als de afgelopen vier jaar op de academie. Graag zou ik later nog een master Fotografie willen doen aan een andere academie.''

Bezoek Happy People van zaterdag 30 juni t/m woensdag 4 juli van 11.00-18.00 uur, met avondopenstelling tot 21.00 uur op dinsdag 3 juli aan de Beukenlaan 1, Breda.