Op weg naar het eindexamen: Josanne Van Lomwel

Achttien fotografiestudenten van de Fotovakschool staan op het punt een belangrijke periode van hun leven af te sluiten. De ontwikkeling van hun eigen stijl in de verschillende disciplines tonen zij als onderdeel van hun eindexamen met de expositie ‘Epilogue’. We vragen eindexamenstudent Josanne van Lomwel naar haar afstudeerwerk en plannen na het eindexamen. 

© Josanne Van Lomwel

Waarom ben je gaan fotograferen?

''Als kind ben ik min of meer opgegroeid met de Vogue, Elegance, Marie Claire etc. omdat mijn moeder lifestyle journalist is. Ik denk dat mijn interesse in mode, mens en beeld in mijn jeugd is ontstaan. Hoewel ik op dat moment niet bewust heb nadacht over het vak fotografie, wist ik wel dat ik iets creatiefs wilde gaan doen. Uiteindelijk werd dat de Fotovakschool. In de afgelopen 4 jaar heb ik ervaren hoe fotografie als communicatiemiddel de veranderingen weergeeft in de maatschappij. Aan de hand van beeld, zie je wat er speelt in de wereld om je heen.''  

© Josanne Van Lomwel

Hoe zou je jouw stijl kunnen omschrijven?

''Mijn stijl is puur. Ik houd van modische no nonsense portretten die zonder al te veel toeters en bellen de kijker fascineren: door een houding, door kleding of door sfeer. Ik streef naar ‘less is more’. Deze stijl ligt in het verlengde van wie ik ben als mens. Ik denk dat het ook bijna onmogelijk is om met passie en gedrevenheid foto’s te maken die ver van je afstaan.''

© Josanne Van Lomwel

© Josanne Van Lomwel

Waar gaat jouw (afstudeer) serie over?

''Mijn afstudeerserie gaat over androgyniteit. Androgyniteit is een gevolg van de veranderende houding van de maatschappij ten opzichte van mannen en vrouwen. Androgyniteit laat zien dat niet ‘hij’ of ‘zij’ bepalend is maar ‘jij’. Het is een combinatie van mannelijke en vrouwelijke karakteristieken. Als maatschappij staan we steeds relaxter in de vervaging van de grenzen tussen man en vrouw. In mijn eindserie ‘Contemporary Androgyny’ wil ik de tweeslachtigheid laten zien die in ieder van ons schuilt. Dat probeer ik op een subtiele manier te doen, in de hoop dat de kijker zich afvraagt of hij/zij naar een man of vrouw kijkt.''

Ik zie modefotografie anno 2018 steeds meer als een afspiegeling van wat er speelt in de maatschappij

© Josanne Van Lomwel

Hoe zie jij modefotografie anno 2018?

''Ik zie modefotografie anno 2018 steeds meer als een afspiegeling van wat er speelt in de maatschappij. Waar ik eerst dacht dat modefotografie met name kleding probeerde te verkopen, ben ik nu ook van mening dat modefotografie een maatschappelijk functie heeft. Op dit moment draait alles bijvoorbeeld om diversiteit. Het gaat niet langer alleen om mooie kleding, maar om mensen in al hun verscheidenheid. Ik vind het bijzonder hoe modefotografie een steentje kan bijdragen aan de acceptatie van maatschappelijke ontwikkelingen.''

© Josanne Van Lomwel

Wat zijn je plannen na je afstuderen?

''Ik wil graag naam maken in de modefotografie. In eerste instantie ga ik een aantal modefotografen benaderen om te kijken of ik als assistent voor ze kan werken. Daarnaast wil ik proberen via mijn website betalende klussen binnen te halen, we zijn tenslotte opgeleid om als ZZP’ er aan de slag te gaan. Maar eerst ga ik genieten van mijn vakantie.''

De afstudeerexpositie 'Epilogue' is te zien van 4 tot 8 juli van 11 uur tot 18 uur in LP2 | WILHELMINAKADE 326 | ROTTERDAM