Instax Dagboek van Maartje Strijbis

Wij vragen interessante beeldmakers een Instax dagboek bij te houden over de reizen die ze maken. Maartje Strijbis (1985) woont in Amsterdam en fotografeert daar waar het avontuur haar brengt. Van Tokyo en Jordanië naar een klein vulkanisch eiland in de Tyrreense zee.

''Ondanks mijn levenslange obsessie met vulkanen, had ik nog nooit van Stromboli gehoord. Het toeval bracht me in 2013 via Sicilië en de tip van een Italiaanse vriend, voor het eerst op deze plek. Stromboli is de enige permanent actieve vulkaan van Europa, de vuurtoren van de Méditerranée. Sinds 2015 werk ik aan een fotoserie over dit magische eiland van vuur, zwart zand en excentrieke bewoners.''

''Zoals altijd gaat alles anders dan gepland op Stromboli: de boot naar Napels komt later of helemaal niet, het huis dat me beloofd is door mijn Strombolaanse vriendin is plots verhuurd aan iemand anders. In plaats daarvan word ik ondergebracht in de prachtige bovenverdieping van een traditioneel palazzo. ’s Avonds zit ik met visser Gaetano aan een enorme vis en minuscule gamberetti, die we om vier uur ’s ochtends hebben gevangen in zijn kleine houten wiebelbootje. Bij thuiskomst vind ik een pizza voor de deur en later klopt mijn buurman PP aan met een zelfgestookt drankje dat ik absoluut moet proeven. ''

''Mijn eilandvriend Gianni leert me wat er allemaal leeft en eetbaar is op Stromboli. De twee minisupermarktjes zijn hier maar beperkt open en schreeuwend duur, dus dat is waardevolle informatie. Ik pluk kappertjes (om zelf in te leggen in zout en waar je geweldige pastasaus mee kunt maken!), wilde venkel, vijgen, citroenen zo groot als een voetbal, mispels en moerbeien. De vulkanische grond is gul voor haar bewoners. Ik loop meerdere keren per dag langs het huis van mijn piratenvriend Nessuno om te kijken of hij toevallig buiten staat te oreren, tegen wie er ook maar zin heeft om naar hem te luisteren, en of zijn humeur het toelaat dat ik wat foto’s van hem maak. ''

''Mijn dagen bestaan uit lopen en fotograferen. Urenlang loop en klim ik over de drie grote, en honderden kleine geheime paadjes die het eiland over kronkelen. Het liefst ’s morgens vroeg, wanneer alleen de vissers wakker zijn. Het licht is het allermooist om half zes ’s morgens en het magische blauwe uur na zonsondergang. Middenin de nacht schrik ik wakker van een enorme knal. Een flinke explosie veroorzaakt een schokgolf, waardoor de deur en ramen van mijn huis open zijn geknald. ''

''Op Stromboli vervagen de grenzen tussen de mens en zijn omgeving – mens, dier, plant en vulkaan worden één. De beelden die ik hier maak zijn geïnspireerd door het ruige eiland, de elementen en mijn eigen fantasie. Het ‘zijn’ wordt een fysieke ervaring, als de grond onder je voeten trilt en de vulkaan boven je hoofd uitbarst. Hoe vang je in beeld wat boven de zintuiglijke waarneming zweeft en toch zo voelbaar is op een plek als deze?''

''Ook ik ben onderdeel van dit landschap. Voor de foto’s bouw ik hutten, graaf mezelf in aan de noordflank van de vulkaan, naast de botten van een dode geit. Ik klauter in een grot om te filmen, terwijl ik niet zeker weet of ik er ooit nog uitkom. Ik klim in mijn eentje naar de krater. Een sublieme ervaring. Het uitzicht is waanzinnig. Bij helder weer kun je in de verte zelfs de top van de Etna zien. Aan de rand van de krater staan, terwijl er vier explosies tegelijk voor je neus plaatsvinden, jaagt je doodsangst aan. Het confronteert je met de grenzen van je bestaan. Op Stromboli voel ik dat ik leef.''

 

Graduation Show 2018
Opening night expo: July 13 - @5 PM

Maartje Strijbis, Bieb Tuyt, Annemarie Dekker, Paul Alleda, Julia Marco, e.a.
International Institute of Photography. theFOTOfactory. Keizersgracht 82, 1015 CT Amsterdam.