Zindzi Zwietering toont de droogte in Kaapstad

Fotograaf Zindzi Zwietering (1992, Nederland) laat in het weekend van 20 tot en met 22 juli 2018 in WG Kunst haar meest recente werk zien onder de titel ‘Bron’. Bron is een beeldverhaal over de afstand tussen mens en natuur in de stad. Het speelt zich af in een van de eerste gebieden waar de consequenties van klimaatverandering voelbaar zijn: het Zuid-Afrikaanse Kaapstad.

© Zindzi Zwietering

Hoe kwam je op het idee voor je nieuwste serie 'Bron'?

''Begin dit jaar werd 16 april 2018 als 'Day Zero' bestempeld, de dag waarop er in Kaapstad geen water meer uit de kraan zou komen. Ik las hierover en de gekte van deze situatie trok mij gelijk. Hoe kan een wereldstad als Kaapstad zonder water te komen te staan? En wat gebeurd er dan?''

Wat viel je op tijdens het fotograferen? Was er bij de bevolking meer bewustwording en hoe uitte zich dat?

''Ik zeg vooral hele grote contrasten. Aan de ene kant bezocht ik waterdammen die helemaal leeg stonden. Aan de andere kant sprak ik taxi-chauffeurs die niet in Day Zero geloofde en het een politiek spel noemde, maar ook bewoners die juist al hun gebruikte water opvingen met emmers en recycleden. Dit zette me aan het denken over de relatie die een stadsbewoner überhaupt nog heeft met de natuur. Ik sta zelf ook nooit stil bij het feit dat het water dat uit de kraan komt ergens vandaan moet komen, en al helemaal niet bij het idee dat dat een keer op zou kunnen zijn. Voor mij gaat Bron over de vervreemdende relatie tussen mens en natuur in de stad.''

Wanneer ben je met fotograferen begonnen?

''Ik kan me herinneren dat ik een camera van mijn verjaardag vroeg rond mijn tiende. Ik kreeg een tweedehandse en begreep niks van dat ding. Ik geloof dat hij 1.4 megapixels had en het scherm was even pixelig. Ik heb die dan eigenlijk ook nooit echt aangeraakt. Op de basisschool maakte ik tijdschriften samen met vriendinnen met een wegwerpcamera waarin ik de rol van fotograaf aan nam. Ook had ik een 'interview-club' waar ik mensen uit de buurt ging interviewen. Altijd veel ste nieuwsgierig. Op de middelbare school spaarde ik mijn eerste spiegelreflex bij elkaar en was wel gelijk verslaafd. Maar toen was ik ook bezig met tekenen, mode, keramiek... Ik had niet echt een duidelijk idee wat ik wilde doen maar wist wel zeker dat ik naar de kunstacademie wilde. Na mijn middelbare school heb ik korte stages gelopen en ben ik gaan reizen. Die reis had ik een analoge spiegelreflex bij me en toen wist ik het opeens heel zeker; ik wil fotograferen. Ik ben toen fotografie gaan studeren aan de KABK, waar ik twee jaar geleden afstudeerde.''

Het is vaak een gevecht tussen intuïtie en concept

© Zindzi Zwietering

Hoe benader je jouw onderwerpen? Hoe kun je jouw stijl omschrijven?

''Als documentaire fotograaf cirkel ik graag om mijn onderwerpen heen. Zoals een schrijver die een essay schrijft probeer ik losse flarden van een onderwerp naast elkaar te leggen om te kijken wat er gebeurd. Kleine details passen dan ineens naast een portret of foto van een gebouw. Het is vaak een gevecht tussen intuïtie en concept. Mijn achtergrond is academisch (ik studeerde twee jaar geleden af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten) en ik vind het soms moeilijk die rationele kant los te laten. Ik word gegrepen door een beeld maar ga vaak later pas begrijpen waarom dat binnen een werk past.''

 

Heb je al ideeën voor een nieuwe serie? Wil je 'Bron' gaan uitbreiden door andere steden onder de loep te nemen waar droogte heerst?

''Ik ben wel echt gegrepen door het onderwerp, dus ik zou er graag op door willen. Iemand in Kaapstad zei tegen me 'water is life'. Droogte is een thema wat nu speelt, overal ter wereld. Ik las dat de hoeveelheid vers water per persoon de afgelopen 25 jaar met 26% is verminderd. Op het moment ben ik bezig met een eerste versie maken van een boek van dit werk en wil ik 'Bron' op meer plekken laten zien. Een vervolg zit er daarna zeker aan te komen.''

© Zindzi Zwietering

Bron - Zindzi Zwietering
OPENING: Friday 20 July 2018, 17.00-19.00
EXPO: 21 - 22 juli 2018, 13.00-17.00

WG Kunst
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28
1054 SP Amsterdam
www.wgkunst.nl