Curated By Kick van Doorn 'Manimoments'

In curated by vragen wij een autoriteit in de fotografie om een bijzonder project of persoon een podium te geven. Dit keer Kick van Doorn over Manimoments.

‘‘Elke zomer opnieuw. Een avontuurlijke vakantie van maar liefst zes weken op verschillende locaties in het oude Italië. Af en toe verbleven wij in een net iets te luxe villa in de heuvels van Toscane en Umbria, maar meestal werd er gezocht naar een rustieke camping in de natuur met als belangrijkste doel: geen andere Nederlanders tegenkomen.

 Als kind bleef ik het liefst de hele dag op de camping, maar door de avontuurlijke drang van mijn moeder werd elk dorp in de omgeving bezocht. En in één van deze romantische dorpen heb ik mijn liefde voor fotografie ontdekt. Mijn moeder is mode-ontwerpster, grafisch vormgever, maar bedenkt ook de meest aparte fotografie series. De ene keer werden er meer dan vijftig verschillende lantaarnpalen gefotografeerd en de andere keer werden de meest aparte architectonische gebouwen vastgelegd. Hoe meer dorpen er werden bezocht hoe meer er werd gevochten om de camera van mijn moeder..

Anyway, na jaren lang als barista te hebben gewerkt in een koffiezaak en enige tijd een eigen kledingmerk te hebben gerund, met uiteenlopende collecties, richtte ik een kleine twee jaar geleden een co-creative agency op, genaamd: Skandl. Dit brengt eigenlijk al mijn interesses samen. Niet alleen is het werken met gepassioneerde fashion designers, fotografen, filmmakers, grafisch vormgevers en andere interessante kunstenaars echt te gek, maar ook het bieden van een platform voor getalenteerde kunstenaars is een enorme drijfveer! Vooral dit laatste heeft er mede voor gezorgd dat manimoments, een project op Instagram, geboren is. Een inspiratieaccount, waarbij ik specifieke momenten (foto’s) plaats die binnen mijn interessegebied vallen, maar wat soms ook ervaringen uit mijn eigen leven weerspiegelen.

Manimoments is voor mij een soort digitaal paradijs, waarbij elk moment speciaal is op zijn eigen manier. Het kan als moodboard worden gezien voor verschillende creatieve handelingen. De twee fotografen die ik heb gekozen zijn Isabela Cefali en Cleo Goossens, omdat de foto’s die zij maken zowel manimoments, als mijn smaak, perfect representeren.’’

© Isabela Cefali

Isabela Cefali

‘‘Isabela (1994) heeft haar studie aan de Fotovakschool Amsterdam afgerond en zit nu in haar derde jaar van Fashion & Branding op het AMFI. Na vele digitale projecten te hebben gedaan focust zij zich nu vooral op analoge foto’s, omdat het net dat extra authentieke en verassende eindresultaat geeft.

Ik keek naar de selectie foto’s van Isabela en zonder al teveel materiaal zie je toch wat voor type vrouw het is, maar ook de sfeer die zij probeert vast te leggen. Het straalt aan de ene kant iets zachts en liefelijks uit, maar aan de andere kant ook iets avontuurlijks en stoers.’’

De alledaagse ervaringen door Isabela


‘‘De meeste foto’s zijn niet ‘gestaged’ en dat is iets wat het naar mijn idee speciaal en spontaan maakt, zoals de dromigere foto van de boom of de random roze Evian krat. Het lijken bijna foto’s die ‘gewoon' even gemaakt zijn, om het zo maar even te zeggen. “De alledaagse ervaringen door Isabela".


’’De reden dat ik Isabela kies is niet alleen vanwege haar mooie foto’s, maar ook omdat zij een belangrijke factor is geweest voor het begin van manimoments. Tijdens onze zomervakantie in Rome (2017) is zij haar eigen inspiratieaccount begonnen: Fouressentials, omdat zij een oneindige lijst aan opgeslagen foto’s had en het simpelweg ergens wilde bewaren en delen met de wereld. Dat het in korte tijd zo snel is gegroeid, had ze niet verwacht.

Het account werd in eerste instantie aangemaakt om een eigen stijl te creëren met behulp van inspiratie en hetzelfde gold voor manimoments wat een paar maanden daarop volgde.’’


© Cleo Goossens

Cleo Goossens


’’Er zijn enorm veel professionele en inspirerende fotografen te vinden op het internet met de meest waanzinnige, gedetailleerde foto’s. Fotografen die elke zonnestraal bij wijze van spreken willen controleren of die de hele dag wachten om de juiste foto te maken. Ik heb enorm veel respect voor deze fotografen, maar ik denk dat goede fotografie ook in de belevenis zelf zit, als er niet altijd controle over de natuur aanwezig is en er op een avontuurlijke manier met het moment wordt om gegaan. 

Zelf vertelt Cleo dat ze altijd op zoek is naar een bepaalde afwachtendheid, nostalgie en tijdloosheid


‘‘Dit is wat ik terug zie in het werk van Cleo Goossens (1991) die zich laat inspireren tijdens de reizen die zij maakt. Het werk geeft een bepaald gevoel van vrijheid, openheid en kent geen gepriegel. Zelf vertelt Cleo dat ze altijd opzoek is naar een bepaalde afwachtendheid, nostalgie en tijdloosheid.


De fotoselectie van Cleo hiernaast, verteld het verhaal van een zeker land door de terugkomende kleuren, lichten en sferen die dit land bezit. Dit is sterk terug te zien in haar beelden die allemaal perfect op elkaar afgestemd zijn wat betreft tint, leegte en lichtval.’’

‘‘Het moment dat ik de foto’s van Cleo tegen kwam zag ik meteen een overeenkomst tussen mijn eigen smaak, het account manimoments en de sfeer die zij overbrengt. Stuk voor stuk zijn het beelden die ik in mijn woonkamer zou ophangen en dat heb ik niet bij elke fotograaf die ik tegenkom.’’