Kiekie no. 27 Fashion Issue: Interview Fleur Bult

Modefotograaf Fleur Bult gaat als een speer! Zij mag onder andere Vogue Ukraine&NL, Harper’s Bazaar NL & Spain, Love Stories, Frenken, Rika, Tush en Scotch&Soda tot haar klanten rekenen. Ik ben ben benieuwd naar haar drive en haar eigen kijk op de modefotografie in de huidige tijdsgeest.

© Fleur Bult / Harper's Bazaar

Wanneer en hoe ben je met fotografie begonnen?

"Vanaf jonge leeftijd ben ik al erg geïnteresseerd in mode en fotografie. Ik heb eerst twee keer toelating gedaan aan de KABK in Den Haag voor fashion design. Toen dat niet lukte, ben ik Beeldende Kunst gaan studeren; tekenen, schilderen, beeldhouwen en fotograferen. Tijdens die opleiding groeide mijn liefde voor modefotografie steeds verder en besloot ik na die opleiding nog een paar jaar modefotografie te studeren aan diezelfde academie. In het derde jaar ben ik gestopt met de academie en ben ik stage gaan lopen. Dat deed ik bij Jouke Bos. Ik heb daar veel geleerd maar wilde na anderhalf jaar heel erg graag voor mezelf beginnen. Al snel kwam in contact met Eric Elenbaas die inmiddels vijf jaar mijn agent is en waar ik heel fijn mee samenwerk."

© Fleur Bult / Vogue Ukraine

Hoe zou je jouw stijl het beste kunnen omschrijven?

"Mijn stijl is clean, minimalistisch, puur, intiem en conceptueel."

© Fleur Bult / Harper's Bazaar

Wat was je mooiste shoot ever?

"Dat is een lastige! Verschillende shoots bevatten diverse elementen waarom je iets als een mooie shoot ervaart. Ik ben twee keer naar Marokko geweest waarbij vooral de ervaring heel gaaf was. Het is indrukwekkend daar. Ik hou wel van landen waarbij ik een cultuurshock ervaar. New York was ook een mooie ervaring. Zes jaar geleden had ik daar mijn eerste buitenlandse shoot. Je zit dan met een adrenaline in het vliegtuig die verslavend werkt. Je voelt dit is wat ik wil! Dat vind ik veel leuker dan in de studio schieten. De laatst shoot is vaak het beste. Ik ben nogal snel uitgekeken op mijn eigen werk omdat ik heel kritisch ben. Met de shoot met Cato van Ee voor Vogue Ukraine ben ik nog steeds erg blij. Daar kwam alles samen. Ik had al een tijd in mijn hoofd om haar anders neer te zetten dan anderen dat doen. Ik wilde haar op een intieme manier vastleggen met minimale styling om het niet alleen een documentair gevoel te geven, maar ook high end. Het atelier van kunstenares Anouk Griffioen was daarbij een schitterende locatie die er perfect bij paste. Anouk maakt prachtige houtskooltekeningen. Alleen mét haar tekeningen zou het een wat te drukke omgeving zijn. Dan mis je het cleane en minimalistische waar ik zo van hou. De resten mooie grafische houtskoollijnen die tevoorschijn kwamen na het eraf halen van de tekeningen, gaven juist het abstracte gevoel waarnaar ik op zoek was. Alles wat ik in mijn hoofd had, kwam die dag samen. In de shoot zit veel waarvoor ik sta. Cato en ik hebben ook zo’n fijne klik. Ze is heel zelfverzekerd en comfortabel. Echt een topper om mee te werken."

© Fleur Bult / Vogue Ukraine

Door wie laat jij je inspireren?

"Ik laat mij vooral inspireren door kunst. Ik kijk bijvoorbeeld veel naar beeldhouwkunst en verwerk deze sculpturen in mijn fotografie. Even geleden heb ik samengewerkt met kunstenaar Mathieu Nab wat erg tof was. Daarbij werk ik met stylistes die wat conceptueel zijn en zich bezighouden met minimalistische vormen en silhouetten. Ik kijk ook veel naar documentaire fotografie en laat mij ook inspireren als ik in het buitenland ben door alles om mij heen. Qua fotografen vind ik het werk van Annemarieke van Drimmelen, Lena C. Emery, Harley Weir en Jo Metson Scott waanzinnig. Mode, kunst en een documentaire stijl komen samen in hun werk."

Het is tof om te zien dat mijn werk door Instagram toegankelijker is geworden voor de rest van de wereld

© Fleur Bult / Jane Magazine

Je werkt geregeld voor buitenlandse magazines, hoe is dat zo gekomen?

"Ik word tegenwoordig vaak via Instagram benaderd door internationale magazines. Het is tof om te zien dat mijn werk door Instagram toegankelijker is geworden voor de rest van de wereld. Ik benader magazines soms ook zelf en werk met stylistes die voor internationale titels werken. Meer voor internationale magazines werken is dan ook zeker mijn doel en focus voor de komende periode."

© Fleur Bult / Rika

Werk je liever in de studio of op locatie? En waarom?

"Ik vind het beiden fijn maar het allerliefste werk ik op locatie. Mijn stijl is verhalend. Dit kan je moeilijk in de studio verbeelden. Daarbij werk ik het allerliefste in het buitenland op prachtige locaties."

© Fleur Bult / Vogue Ukraine

Er is de afgelopen jaren een hoop veranderd binnen de mode (fotografie). Wat betekent voor jou modefotografie anno 2019?

"Ik vind ook dat er veel is veranderd. En toevallig veranderde mijn stijl met de tijd mee. Ik zet mijn modellen zo puur en echt mogelijk neer maar wel met high end styling. Ik ben tegen overbewerkte covers en series die erg gefotoshopt zijn of helemaal uitgelicht. Ik vind dat te nep en vooral ouderwets. Ik zie teveel gelikte series waar ik geen gevoel bij heb. Er is nu juist veel vraag naar een meer soort natuurlijke fotografie. Echte mensen laten zien, daar gaat het nu veel meer om. Modellen neerzetten zoals ze zijn zonder teveel make up en nabewerking, maar wel met een precisie die ik belangrijk vind. Ik ben zeker wel een perfectionist."

Wat zijn je plannen voor de aankomende tijd?

"Ik zou binnenkort graag willen werken voor merken en magazines in Londen en Parijs. Het zou mooi zijn als ik in de toekomst nog meer tussen Amsterdam en het buitenland kan reizen voor mooie opdrachten. In Nederland zijn niet zoveel high end merken als in het buitenland. Ik ben net terug uit Marokko voor de campagne van een merk en nu ben ik bezig met een speciaal en persoonlijk project wat ik in Californië ga maken en waar ik erg naar uitkijk."