De verbinding met het onbereikbare

Alexis Anyfantakis (1977, Heraklion, Griekenland) is dit jaar afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie met zijn foto-installatie. In zijn werk maakt hij verbinding met het onbereikbare, zoals het verleden. Zijn inspiratie komt vaak vanuit een melancholisch gevoel. Door het afbreken en opnieuw combineren van verschillende elementen, creëert hij als het ware een nieuwe realiteit. Op die manier wordt zijn werk een ervaring, een dialoog tussen gevoelens en herinneringen in de ziel.

 

Trying to tame

Jouw afstudeerproject ‘Trying to tame’ gaat over het verlangen naar jouw thuis, Griekenland. Hoe is deze foto-installatie ontstaan?

Tijdens mijn studie, kreeg ik voor het eerst het idee om mijn werk te presenteren in de vorm van een installatie. Dat resulteerde in mijn eerste werk, ’Diorama I’ . Op dat moment werkte ik altijd met een foto op de achtergrond en object op de voorgrond. Toen ik mijn installatie ging fotograferen, merkte ik dat ik het interessanter vond als de achtergrond en objecten samensmolten. Hiermee ben ik steeds verder gaan experimenteren en dat leidde uiteindelijk tot de installatie in mijn afstudeerproject.

Dioarama I

Zou je zeggen dat ‘Trying to Tame’ een soort van therapie voor je is? En hoe helpt het creëren van een nieuwe realiteit daarbij?

Absoluut! Voor mij was het een manier om mijn gevoelens te verwerken. Door mijzelf te confronteren met wat ik niet heb, kan ik het beter accepteren. Het combineren van elementen tot iets nieuws helpt mij daarbij. Alsof je de puzzelstukjes weer op de goede plek zet. En dat gebeurt eigenlijk telkens opnieuw, omdat mij installaties tijdelijk zijn. Iedere keer als het verplaatst wordt, moet ik het afbreken en opnieuw aan de muur bevestigen. Zo ga ik iedere keer die confrontatie weer aan.

You have to take a leap of faith © Alexis Anyfantakis

In het project ’You have to take a leap of faith' lijk je veel meer documentair te werken. Kun je wat vertellen over hoe dit proces ging?

Dit heb ik gemaakt voor de expo ‘LOOK’ tijdens mijn studie documentaire fotografie aan de KABK. Ik wilde graag iets doen met schoonheid. Cultureel gezien is het kwade vaak onaantrekkelijk. De slechte heks in het sprookje is altijd de lelijkste van allemaal. Ik wilde dat eens omdraaien. Kun je ook schoonheid zien in iets slechts? Toen ben ik online gaan zoeken naar gevangenen die daten. Hierbij keek ik naar de relatie tussen het soort misdrijf en het uiterlijk. Vervolgens kreeg ik het idee van een vrouw die verliefd is op deze gevangenen en hun foto’s bewaard in haar keukenkastje. In het geheim geniet ze van haar mannen, een soort van ‘guilty pleasure’. Ook heb ik een vriend geïnterviewd die een gevangene als penvriend had.

You have to take a leap of faith © Alexis Anyfantakis

Wat is de rode draad in al jouw werk?

Ik denk mijn werkwijze en het materiaal dat ik gebruik. Ik werk graag met iets tastbaars, materialen die je kunt voelen. Dat begon toen ik de switch maakte van het KABK naar Rietveld. Ik was heel erg op zoek naar mijn identiteit. Wie ben ik als kunstenaar, hoe wil ik werken etc. Ik besloot te experimenteren met papier. In eerste instantie knippen, verbranden en vormen maken. Daarna begon ik landschappen te creëren die alleen in mijn herinnering of fantasie bestonden.

Ik wilde vroeger graag kunstgeschiedenis studeren, maar durfde daar destijds niet voor te kiezen

You have to take a leap of faith © Alexis Anyfantakis

Wanneer wist je dat je wilde switchen naar een kunstopleiding?

Kunst was altijd al belangrijk voor mij. Ik wilde vroeger graag kunstgeschiedenis studeren, maar durfde daar destijds niet voor te kiezen. Toen ik foto’s ging maken met mijn eerste camera, vond ik het heerlijk om weer creatief te zijn. Mijn besluit om documentaire fotografie te gaan studeren aan het KABK was een belangrijke stap voor mij. Dat klinkt gek, maar ik wist destijds nog niet zo goed hoe ik mij creatief moest uiten. Deze studie dwong mij op pad te gaan, op zoek naar een verhaal en foto’s te maken. In die zin was het voor mij de eerste stap in mijn bevrijding.

alexisanyfantakis.com