Ballet in the Studio

Anna_TsygankovacRob_Becker.jpg

Rob Becker fotografeerde dansers, balletmeesters en choreografen, van over de hele wereld, in de dansstudio. Van jonge professionals uit het corps de ballet tot wereldberoemde solisten. Afgelopen week kwam het boek uit; Ballet in the Studio.

Floor Eimer ©Rob Becker

Waarom wilde je de dansers juist in de studio fotograferen?

De studio vormt de basis voor alle foto's. Dansers brengen er het grootste deel van hun tijd door. Daar hebben ze elke ochtend 'class' en de rest van de dag repetities. Ik wilde de dansers graag heel menselijk portretteren. In de studio kun je ook nog meer dan in een voorstelling de atletische aspecten van dans in beeld brengen. Weg van het podium met decor, theaterlicht, kostuums en grime zie je in de studio veel meer van de persoonlijkheid van de danser. En tot slot vind ik dansstudio's een hele prettige en mooie omgeving voor portretten: ze zijn licht, kaal, ruim en eigenlijk vrij saai. De lichamen en gezichten van de dansers komen zo extra krachtig in beeld.

Daniel Robert Silva ©Rob Becker

Hoe ben je op het idee gekomen voor het project?

Door een gemeenschappelijke vriendin leerde ik twee dansers kennen die op dat moment in de nadagen van hun carrière zaten: ze moesten om hun leeftijd stoppen bij Het Nationale Ballet. Toen bleek dat ze niet of nauwelijks foto's van zichzelf hadden bood ik aan die te maken. Dat beviel goed en ik vroeg nog enkele andere dansers om te poseren. Vrijwel meteen stelde ik vast dat het poseren in een balletstudio een optimale omgeving was om dansers op een originele manier te portretteren - in een dansstudio worden doorgaans alleen repetitiefoto's gemaakt - en de eerste paar dansers waren erg tevreden over de beelden. Die foto's werden gezien door collega's van hen en vanaf toen is de sneeuwbal hard gaan rollen. Zo ontstond in het begin al het idee de serie als boek uit te brengen. Om de serie nog persoonlijker te maken zijn er naast dansfoto's ook portretten (gezichten) gemaakt, ook al omdat er een aantal oud-dansers en choreografen in de serie zijn opgenomen die zich liever niet meer dansend laten fotograferen.

Het boek telt 171 foto's van 60 dansers die samen 19 nationaliteiten vertegenwoordigen.