Een zoektocht naar eigenliefde

Screenshots-videoprojectie.jpg

Barbara Michelle Edelman toont vanavond, samen met 25 mede studenten van de Fotoacademie, haar afstudeerwerk in Loods 6. Haar werk omvat het 'eindbeeld' van een fotografisch onderzoek en persoonlijk verhaal. Haar eigen verhaal; haar strijd met anorexia.

CONSTANTE STRIJD

De drijfveer van mijn afstudeerproject is mijn strijd met anorexia. Door deze ziekte werd ik altijd beheerst door het idee van de maakbare vorm. Ik dacht dat ik mezelf kon vormgeven met zelfopgelegde waarden en wilde absolute controle houden door middel van regels en obsessieve gedachten. Maar ik kwam er niet uit met mezelf, dus ging ik op zoek naar de relatie tussen mijn lichaam en geest. Enerzijds is er namelijk het maakbare, de drang om te voldoen aan de onbereikbare vorm die ik mezelf opleg en anderzijds is er het gewone “zijn” zonder mezelf te conformeren aan die vorm. Deze constante strijd die zich in mij afspeelt, samen met het intense verlangen dat ik heb om te groeien en expanderen, werden de kern van mijn afstudeerproject. Hiervoor moest ik wel echt terug naar de basis, naar de bodem van de put, me ontdoen van alles eromheen en oprecht contact maken met mijn eigen kern. Ik ben ruim twee jaar intensief en emotioneel bezig geweest met dit project en ik geef letterlijk mijn ziel en lichaam bloot, dat maakt het kwetsbaar om het nu te tonen. Maar juist die kwetsbaarheid wil ik bespreekbaar maken.

TRANSFORMATIEPROCES

Dit lange afstudeerproces was dus een behoorlijke uitdaging, waar ik met veel aandacht, frustratie, verdriet en liefde aan heb gewerkt. Het gaat over meer dan alleen proberen de twee elementaire delen van mijn “zijn” – daarmee bedoel ik mijn lichaam en geest – inzichtelijk te maken en te herstellen. Bijna al mijn donkerste karaktereigenschappen komen terug in het project: het obsessieve, het verlangen naar controle en het zelfdestructieve denken. Gelukkig kan ik daar nu ook de kennismaking met kwetsbaarheid, vrijheid en mildheid tegenoverzetten. De uitputtende strijd tussen mijn ik en mijn ego gaat om meer dan de buitenkant: het gaat over het overwinnen van en inzicht verkrijgen in een zelfdestructief denksysteem dat diep vanbinnen geworteld zit. Deze bewustwording heeft voor een persoonlijk fundament gezorgd. Ik kwam in een transformatieproces terecht en maakte kennis met een nieuw bewustzijn waarbinnen ik kan zien dat het niet alleen over de vorm gaat. Deze conclusie is duidelijk terug te zien in hoe ik mijn afstudeerproject vorm heb gegeven en uiteindelijk resulteerde dit lange proces in 1 beeld.

het begin van mijn leven, mijn vrouwelijkheid, mijn vruchtbaarheid, mijn identiteit.