Curated by Birgit Donker

In ‘curated by’ vragen we een autoriteit in de fotografie om een bijzonder project of persoon een podium te geven. Deze keer Birgit Donker, directeur van het Nederlands Fotomuseum.

© Kevin Osepa

‘‘Nederland kent een fotografische traditie die reikt van documentaire tot verbeelding. Een traditie die je terugvindt in de collectie en in de tentoonstellingen van het Nederlands Fotomuseum, dat schatkist en toonzaal ineen is. Daarom vind ik het zo bijzonder om directeur te zijn van dit instituut. De oudste foto’s in de collectie dateren van de jaren dertig van de negentiende eeuw, maar we tonen ook ieder jaar een selectie van vijf veelbelovende zeer eigentijdse fotografen uit de eindexamenklassen van het kunstvakonderwijs, die meedingen naar het zogenoemde Steenbergen Stipendium.’’

Beide kunstenaars vertellen visuele verhalen over de verrijkende mengeling van verschillende culturen

© Kevin Osepa

‘‘Twee van die jonge fotografen wil ik hier uitlichten: Kevin Osepa (genomineerd in 2017) en Eliza Bordeaux (genomineerd in 2018). Beiden weten een geheel eigen wereld te creëren en verleggen daarbij de grens van wat fotografie is. Ze maken installaties waarin tweedimensionaal beeld een rol speelt maar waarin ook bijvoorbeeld een lampetkan of confetti kan figureren. Beide kunstenaars vertellen visuele verhalen over de verrijkende mengeling van verschillende culturen. Ze hanteren allebei zoals de jury van het Steenbergen Stipendium 2018 treffend schreef de ‘fotografische gedachte’: een verstilde concentratie die ten grondslag ligt aan het werk en van waaruit elke andere vorm buiten de fotografische volstrekt natuurlijk lijkt voort te komen.’’

© Eliza Bordeaux

Kevin Osepa (1994) is geboren en opgegroeid op het Antilliaanse eiland Curacao. Terwijl daar bijgeloof en spiritualiteit deel uitmaken van de cultuur is in Nederland magie ver te zoeken. Daarin brengt Osepa verandering: in zijn werk gebruikt hij magische elementen. Kijk maar naar zijn installatie Mester Blousé waarin blauwsel een rol speelt, een witmaker voor textiel en in de Antilliaanse cultuur onderdeel van beschermings- en reinigingsrituelen. Hij giet het blauwsel verdund in water in een waskom met lampetkan en hij beeldt het af in zijn foto’s, bijvoorbeeld op een mensenoor of op de kop van een leguaan. Zo brengt hij fantasie en verbeelding.

Eliza Bordeaux (1992) vertelt het verhaal van haar familie die afkomstig is uit Nederlands-Indië. In haar zoektocht naar haar verleden fotografeerde ze bezoekers van de Kumpulans: nostalgische Indische feesten waar wordt gedanst en waar verhalen van het verleden worden verteld. Dat die herinneringen en het leven nu in Nederland niet alleen maar kleurrijk zijn vertelt de grijze confetti in haar installatie Viering van Ontkenning of het Onbestemd Exotische. In de foto van een half gesmolten sneeuwpop, gemaakt van twee meloenen, zie je de mengeling van exotische herinnering en Nederlandse kou verstild verbeeld. 

© Eliza Bordeaux