Brendan's update

KIEKIE heeft Brendan drie jaar geleden leren kennen als een sympathieke, dolenthousiaste fotograaf die zijn verhaal goed weet over te brengen.Tijdens onze Olympus on Tour masterclasses in Foam weet hij keer op keer de fotografie studenten enthousiast te maken en vertelt hij ze alle ins en outs over het werken met studioflitsers. Een greep uit de verhalen die hij vertelt wil ik graag met jullie delen. En hij heeft nieuws!

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik haal mijn inspiratie onder andere uit de straat. Als je op straat loopt kom je de mooiste houdingen, de mooiste situaties en het mooiste licht tegen. Ook ga ik graag met het openbaar vervoer. Als ik in de bus of trein zit, heb ik alvast mijn kader, dat is het raam. En als laatste kijk ik vaak films en probeer, vooral tijdens fashionshoots, een filmisch beeld te maken. Er moet een laag in zitten.

En je lievelingsfotografen?

Absoluut Peter Lindbergh! De meest intrigerende fashionfotograaf die er is. En het werk van Vincent Peters en Anton Corbijn vind ik prachtig.

Wat is je favoriete lightshaper?

Ik heb er meerdere. Als ik een mooi headshot wil maken, dan de beautydish. Maar als je aan mij vraagt; 'je gaat drie maanden op reis en je mag maar één lightshaper meenemen, welke wordt het?' dan zou ik de Translucent Umbrella meenemen. De diepe, doorzichtige paraplu, de kleine uitvoering met achterpaneel. Daar kun je alles heel mooi mee flitsen. Portretten, groepsfoto's, interieur. En je kunt er een striplight van maken. En als je het goed gebruikt kun je heel goed met het spillight (strooilicht) werken.

Werken met de Translucent Umbrelle met backpanel tijdens een van de masterclasses van Brendan voor fotografiestudenten in Foam

Heb je nog nieuwtjes?

Ik kan vertellen dat het een heel spannend jaar gaat worden voor Profoto, ik mag daar natuurlijk nog niet veel over vertellen, maar er gaan een aantal mooie artikelen uitkomen! Wat ik wel kan vertellen is dat wij op één februari gaan starten met een mooie actie; als je een B1 of B2 KIT koopt, ontvang je daar een Air Remote ter waarde van € 350,- gratis bij! Met de air remote kun je op TTL en op high speed sync schieten. Dat houdt in dat je boven je normale flitssynchronisatietijd uitkomt, je kunt tot op 1/8000 seconde flitsen. Wat dit betekent, is dat je kunt werken met een wijd open diafragma, bijvoorbeeld tot f/2.8 of nog lichtsterker. Het mooie is, het is niet alleen zomaar een trigger, ze hebben de software van de camera ( Canon, Nikon, Sony) en speedlights erin gezet. Een must dus als je op TTL of high speed sync wilt schieten. Een ander nieuwtje is dat ik samen met Olympus op de Professional Imaging beurs in het Adobe Theater ga vertellen over mijn werk, mijn werk met Olympus camera's en lenzen en tips en tricks over het werken met lightshapers.

Dat ik dat vast heb mogen leggen, maakt voor mij deze foto het meest dierbaar

Wanneer is een portret voor jou geslaagd?

Het mooiste compliment wat je mij kunt geven is, zeker op locatie met aanwezig licht, is dat je niet kunt zien dat ik heb geflitst. Daarom werk ik ook altijd met een losse lichtmeter. Ik ben echt verliefd op licht. Het moet tot op de 10e stop kloppen.