Dear Sky, the planes and people of North Korean’s airline

Dear Sky, the planes and people of North Korean’s airline, gaat over de piloten, stewardessen en oude vliegtuigen waarmee nog in Noord-Korea gevlogen wordt.Deze oudere Russische vliegtuigen mogen het land niet meer uit vanwege Internationale sancties en milieumaatregelen. Toch worden de vliegtuigen vlieg-klaar gehouden inclusief de piloten en stewardessen.

Waar gaat het project  Dear Sky / North Korean Aviation over en hoe is het idee ontstaan voor een boek?

Tijdens mijn drie reizen in Noord Korea fotografeerde ik de crew en hun voorbereidingen. In een omgeving waar de tijd vertraagd lijkt maken deze grote vliegtuigen sporadisch nog een vlucht naar provinciale vliegvelden om daarna weer in de hoofdstad Pyongyang terug te keren. Na een aantal keer meevliegen ontstond bij mij het beeld van een tijdloze oefening. Voor de bemanning zijn de vlieg-voorbereidingen een doel op zich geworden. Na mijn eerste reis in 2015 zag ik dat het een uitgebreidere serie moest worden en was het plan voor een boek ontstaan. Ik had nog twee bezoeken aan Noord-Korea nodig met meerdere vluchten voordat ik tevreden was met het aantal geschikte beelden.

het voelde als een persoonlijke missie om dat vlieggevoel te fotograferen

Waar komt jouw fascinatie voor de luchtvaart vandaan?

Ik vond vliegen en vliegtuigen altijd al speciaal. Mijn moeder en opa hebben bij de KLM gewerkt wn ik wilde zelf piloot of fotograaf worden. Ik werd dus fotograaf. Mijn kleine zusje is wel Helicopterpiloot geworden. De vliegfascinatie is altijd gebleven en het voelde als een persoonlijke missie om dat vlieggevoel te fotograferen.

Wat betekent (reclame) fotografie voor jou en wat is het grootste verschil nu met 15 jaar geleden?

Mijn opdrachtwerk, toegepast, reclamefotografie, betekent voor mij samen met anderen van verschillende disciplines binnen een kader iets moois maken waar je ook nog voor betaald wordt! Ik vind het erg leuk om een verhaal om te zetten in beeld en dan het liefst een moment in het verhaal te creëren, een reden om er even naar te kijken. Er is niet zoveel verschil tussen nu en de tijd toen ik ermee begon, er is minder tijd en geld beschikbaar, maar aan de andere kant is er technisch meer mogelijk. Dat is ook een leuke uitdaging.