Transcultural Disorder

Begin volgende maand studeren zestien fotografie studenten af aan de AVK St. Joost met de eindexamen expositie; 'How to be a world-famous photographer'. Hoe positioneer je jezelf in een wereld, gevuld met beelden, die iedere minuut in enorme hoeveelheden je scherm passeren? Hoe houd je je staande als fotograaf als alles al is vastgelegd? Hoe kun je rondkomen van je werk? Hoe word je gezien door de wereld? Volgens de fotografen in spé is er maar één oplossing: zo snel mogelijk wereldberoemd worden! In de afgelopen weken hebben we heel wat prints gemaakt voor deze studenten. Een daarvan is Emily Koo met haar afstudeerproject 'Transcultural Disorder'.

Waar gaat jouw afstudeerproject over?

Mijn afstudeerproject ‘Transcultural Disorder’ is een zelfportret, het gaat over het samensmelten van de Westerse en de Oosterse cultuur. Ik ben opgegroeid in beide culturen en hierin heb ik geleerd om te leven als een brug tussen deze twee culturen. Soms hand in hand, soms in een cultuurclash, maar altijd in constante beweging en verandering. De twee werelden en de brug hiertussen vormen voor mij een driehoeksverhouding. Door de driehoek verbeeld ik mijzelf. Zonder het ene bestaat het andere niet en stort de driehoek in. Door de verschillende elementen blijft alles in balans.

Hoe ben je op dat idee gekomen?

Mijn idee is ontstaan vanuit mijn achtergrond. Ik ben Singaporees en de bevolking van Singapore is ontstaan doordat er mensen van omringende landen erheen trokken. Zij hebben ook een eigen cultuur ontwikkeld door het samensmelten van verschillende culturen.

Haar manier van fotograferen en het werken met licht, schaduw en mensen integreert mij

Heb je grote voorbeelden in de fotografie? Naar welk werk kijk je graag?

Viviane Sassen is altijd al een groot voorbeeld voor mij geweest. Ik kijk graag naar ‘Flamboya’. Haar manier van fotograferen en het werken met licht, schaduw en mensen integreert mij.

Wat zijn je plannen na je afstuderen?

Wereldberoemd worden, haha. In het begin ga ik een part-time baan zoeken en daarnaast blijf ik vrij werk maken. Uiteindelijk wil ik volledig van fotografie kunnen leven. Een klasgenoot en ik zijn ook van plan om een duo te gaan vormen.

Bekijk het werk van Emily samen met vijftien andere fotografen in spé tijdens de graduation show 'How to be a world-famous photographer' van 01 t/m 05 juli 2017, AKV|St. Joost, Beukenlaan 1, Breda. Check hier het Facebook event en de Instagram page!