Mama

De jury van de 2017 Sony World Photography Awards heeft vandaag de foto “Mama” van Ewa Cwikla uitgeroepen tot winnaar van de Netherlands National Award. Door middel van een persoonlijke benadering probeert ze haar modellen zo vrij en eigen mogelijk te portretteren. Fotografie gaat wat haar betreft niet om techniek, maar om gevoel.

De jury van de 2017 Sony World Photography Awards heeft vandaag de foto “Mama” uitgeroepen tot winnaar van de Netherlands National Award. Hoe is het beeld tot stand gekomen?

Ik ben hier zo trots op! Op een dag had ik een afspraak in mijn studio om een reportage te maken van een dochter met haar moeder. De mama, Wies, was jarig en de reportage was aan haar gegeven als cadeau. We hadden gelijk een leuke klik en het viel me op dat Wies zo’n geweldige uitstraling had. In tegenstelling tot veel andere senioren die ik heb gefotografeerd, voelde Wies zich heel erg op haar gemak en had ze totaal geen moeite om voor de camera te staan. Nadat ik klaar was met de opdracht, heb ik gevraagd of ik Wies een keer zou mogen fotograferen als een vrij werk en dat vond ze prima. Ze heeft nog zo’n mooi figuur! Ik heb uit mijn kledingkast een ouderwetse meisjesjurk gepakt, haar kapsel aangepast en een aantal foto’s gemaakt. De foto die uiteindelijk de aanbeveling heeft gekregen, was gelijk mijn lievelingsfoto. Ik plaats veel van mijn werk ook op social media en deze is daar eigenlijk niet zo goed ontvangen. Maar Wies, haar dochter en ikzelf vinden het juist een geweldige foto. Een paar weken later heb ik samen met styliste Therese Rood Wies omgetoverd tot Iris Apfel, wat ook super is geworden. Met Wies kun je alle kanten op!

De sfeer van 'Mama' voelt heel vrij en los. Hoe heb je het voor elkaar gekregen dat Wies zich zo kwetsbaar durfde op te stellen?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik met mijn modellen al snel heel persoonlijk contact heb. Ik ben vrij empatisch en fotografeer al meer dan twintig jaar, waardoor ik goed denk te weten hoe ik mijn klanten op hun gemak kan stellen zodat ze zich echt thuis voelen bij mij. Met Wies heb ik gewoon veel lol gehad. Juist door die blijdschap en spontaniteit werd Wies steeds zelfverzekerder. Je ziet dat de foto’s steeds beter werden naarmate we langer bezig waren.

Je maakt allerlei soorten portretten. Wat vind je het leukst om te doen?

Ik maak inderdaad veel verschillende dingen. Ik weet niet of dat nou een sterke kant is of juist een handicap. Maar goed, ik zie in alle soorten fotografie een uitdaging en een avontuur. Als ik eerlijk ben, vind ik kinderportretten het leukst om te doen. Denk ik. Eigenlijk kan ik niet echt kiezen, maar als ik op dit moment zou moeten kiezen, zou ik voor portretten van kinderen gaan.

Mijn hele leven lang ben ik gefascineerd door licht en emoties

Wat maakt een portret een goed portret?

Net als in het leven draait het met portretten om twee dingen: emotie en licht. Mijn hele leven lang ben ik gefascineerd door licht en emoties. Je zou zelfs kunnen stellen dat ik daar altijd naar op zoek ben en het altijd volg. Zonder die twee dingen ben je nergens. Ik denk dat dat voor elke fotograaf zo is. Elke foto moet ik voelen. Het leuk vinden, is niet genoeg. Als ik mij emotioneel verbonden voel met een portret, dan is het voor mij een goed portret.

 

Wat voor projecten staan er de komende tijd op de planning?

Ik zou mijn werk heel graag willen exposeren. Maar ik zou het ook doodeng vinden. Stel dat er niemand komt! Ik ben vorig jaar pas begonnen met het meedoen aan fotowedstrijden. Voor het komende jaar heb ik aantal nieuwe concepten die ik wil uitvoeren. Daarnaast geef ik workshops in verschillende stijlen van fotografie. En maak ik veel portretten van allerlei verschillende mensen.

Ewafotos.com

De Sony World Photography Awards is 's werelds grootste fotografiewedstrijd. De National Awards vormen een wereldwijd programma dat open staat voor fotografen van elk niveau. Het programma onderscheidt de beste foto die door een lokale fotograaf in 65 landen is genomen.

Ewa Cwikla's bekroonde beeld "Mama" is een delicate, originele foto die in de fotostudio van Ewa is genomen. Ewa reageert op haar onderscheiding met de National Award: “Ik ben heel blij met deze foto en ik ben ook heel blij dat hij zo door jullie wordt gewaardeerd. Ik wil graag alle winnaars feliciteren! Goed gedaan! En ik wil jullie hartelijk danken voor deze erkenning. Dit was een verrassing voor me, want er doen zoveel getalenteerde, fantastische fotografen mee aan deze wedstrijd. Portretfotografie is mijn favoriete genre, dus het voelt geweldig om erkenning en waardering te krijgen voor iets dat ik heel graag doe.

Ewa Cwikla

"Ik ben geboren in Polen - Lublin – en verhuisde in 1983 met mijn echtgenoot naar Nederland. Ik begon in 1985 in Nederland mijn studio en fotowinkel 'Ewa Foto's'. Ik had het een tijdlang heel druk met familieportretten, de verkoop van camera's en het ontwikkelen van foto's. Maar ik wist al die tijd dat ik het liefst zelf fotografeer. Daarom sloot ik in 2005 mijn winkel en opende ik mijn eigen studio. Vandaag heb ik mijn eigen studio thuis. Ik krijg volop leuke opdrachten en geef ook fotografieworkshops."