Curated by Saskia van Langevelde - Glamour Magazine

In curated by vragen wij een autoriteit in de fotografie om een bijzonder project of persoon een podium te geven. Deze keer Saskia van Langevelde, creative director bij Glamour Magazine.

Fotografie is een ontzettend belangrijk onderdeel van Glamour

© Jasper Rens van Es

“Denise jullie hoofdredacteur stuurt mij een mail midden in de zomervakantie. Ik lig op het strand op een Frans eiland en ben aan het nadenken over het vorige seizoen van Glamour en het volgende seizoen. Fotografie is een ontzettend belangrijk onderdeel van Glamour. Beeld en tekst gaan hand in hand. Het één kan niet zonder het ander. Er is veel veranderd op het gebied van fotografie, zo ook bij Glamour. Ik denk dat de grootste verandering hem zit in het gevoel. Een tijd geleden kon modefotografie wat kil en afstandelijk zijn, onbereikbaar. Nu zijn modellen diverser, casting is nog meer belangrijk en ook het gevoel wat een fotograaf erin stopt krijgt meer een plekje. Fotografie moet een beetje herkenbaar zijn. Vorig jaar zijn wij begonnen met ruimte maken voor talent. Het is zo ontzettend moeilijk voor net afgestudeerde fotografen om een editorial plek te krijgen. De scouting hebben we via Instagram gedaan en we hadden rond de 50 aanmeldingen. Daaruit zijn zes verschillende fotografen geselecteerd, de één gespecialiseerd in stills, de ander meer in modefotografie. Ik ben heel blij en trots dat we dit hebben kunnen doen. Glamour is een platform voor gevestigde namen en jonge talenten. Ik mag drie fotografen nomineren voor deze rubriek, super lastig natuurlijk omdat ik iedereen goed vind die voor Glamour fotografeert, anders zou je niet voor Glamour fotograferen ;)”

© Marc de Groot

Marc de Groot

“Wanneer je de studio instapt voel je meteen de energie van Marc. De muziek, zijn team, de humor, alles klopt. Alles staat die dag in het teken van de beste serie of cover maken. Ik ben altijd heel blij als Marc zegt 'ja deze cover wil ik wel voor je maken'. Hij verrast me keer op keer. Samen met stylist Jos maakt hij altijd een plan en een moodboard, maar het echte beeld wat terug komt na de shoot is altijd beter én ook altijd weer verrassend. Ik ben blij dat we met fotografen kunnen werken met zoveel passie voor hun werk.”

Jasper Rens van Es

“Ik leerde Jasper kennen via stylist Danielle Kempen. En nog steeds werken we veel met zijn drieën samen. Bij Jasper komen twee dingen super goed samen, technisch is hij heel sterk, zijn werk knalt de pagina’s af in print en hij is heel creatief. Daarnaast weet hij dat een team belangrijk is. Hij vertrouwt op de mensen die hij nodig heeft. Jasper heeft al veel reizen en shoots voor ons gedaan, maar mijn lievelingsserie blijft toch de KUS serie op straat in Amsterdam.”

Julia Marino

“Via model Marjan Jonkman werd Julia mij getipt. We hadden net het talenten programma opgezet voor Glamour en Julia zou daar perfect voor zijn. Tijdens de meeting voel ik meteen dat ik meer met haar wilde en dat je haar niet in de studio moet zetten. Ik liep tijdens de meeting even weg en keek snel wat tickets zouden kosten naar Marrakesh. Een paar weken later zat het team in het vliegtuig en nog een paar weken later kreeg ik het beeld. Wat ik mooi vind aan het werk van Julia is dat je voelt dat het vrouwelijk is, maar niet super soft; haar werk is heel krachtig. Het is verhalend. Elk beeld verteld een verhaal. Volgende week gaat Julia voor Glamour naar IJsland en ik ben nu al benieuwd waar ze mee terug komt en welke kant haar carrière op gaat.”

 Saskia van Langevelde

Glamour.nl

Een paar weken later zat het team in het vliegtuig

© Julia Marino