PhotoQ’s Book Club: Henk Wildschut 'Ville de Calais'

08-Churge.jpeg

Bij PhotoQ’s Book Club verdiepen enthousiaste liefhebbers zich eens per maand in spraakmakende fotoboeken. Een interessante middag onder de bezielende leiding van foto-expert Edie Peters en fotograaf Morad Bouchakour. Deze keer kwam Henk Wildschut langs. Onlangs verscheen zijn boek over het vluchtelingenkamp in Calais.

Meer dan 320 pagina’s lang is het nieuwe boek van Henk Wildschut. Gewaagd zo’n groot boek? Dat kan ook haast niet anders als je een compleet beeld wilt geven van de situatie van vluchtelingen in Calais. Henk fotografeerde ruim 10 jaar lang de opkomst en val van een vluchtelingenkamp. Een boek over de dualiteit tussen schoonheid en drama.

Edie Peters, eigenaar van Photoq Bookshop, vertelt dat Henk niet mensen fotografeert, maar fotografeert ’over mensen’. In dit geval, mensen die willen overleven. Hij legt het vluchtelingenkamp vast met een bepaalde afstand die volgens hem nodig is. De feitelijke weergave laat meer ruimte over voor de kijker. Sturend is hij liever niet. Henk fotografeert graag met zijn 4x5 technische camera. “Ik heb een fetish voor scherpte en het past goed bij wat ik wil overbrengen.” What you see is what you get.

Een groot gedeelte van de middag gaat het over zijn werkwijze, gemixt met persoonlijke verhalen van vluchtelingen. Rooskleurig is het zeker niet. Henk vertelt dat het niet altijd leuk was om rond te lopen op het kamp. Hij voelde zich vaak een voyeur en de druk van de media was in die tijd vrij hoog. Het leidde zelfs tot een tijdelijke stop in het project, omdat het zijn creativiteit in de weg ging staan. Tijdens het fotograferen praat Henk met de mensen, maar behoudt een zekere afstand. Slechts met een paar is hij closer geworden. Het boek bevat dan ook nauwelijks portretten.