FOAC alumna Imke Panhuyzen

Ieder kwartaal laten we je kennis maken met een alumni van de Fotoacademie Amsterdam. In 2014 rondde Imke Panhuyzen haar opleiding af in de richting portret en mode. Hoe gaat het nu met haar en hoe heeft haar stijl zich ontwikkeld?

© Imke Panhuijzen

Wat is jouw kijk op modefotografie anno 2019?

“Je ziet de laatste tijd veel vaker dat fotografen vanuit een andere discipline modefotografie toepassen. Ikzelf heb de voorkeur voor de iets klassiekere manier van aanpak, vanuit een meer conceptuele benadering. Hierdoor gun ik mijzelf de vrijheid een eigen wereld te creeëren. Ik ben wel altijd op zoek naar iets puurs, iets dat echt zou kunnen zijn. Zodat het ook ergens herkenbaar en toegankelijk is. Ook het vermengen van maatschappelijke vraagstukken in modefotografie vind ik erg interessant. Het liefste toon ik subtiele details of imperfecties waardoor het vragen en hopelijk bewustzijn oproept.”

© Imke Panhuijzen

Hoe belangrijk is vrij werk voor jou?

“Vrij werk is op de academie erg belangrijk. Ik ben vrij werk blijven maken sinds ik afgestudeerd ben. Ik ontmoet veel creatieve mensen waar ik graag mee brainstorm en samenwerk. Onze fantasieën zijn vaak eindeloos dus de motivatie om vrij werk te maken is er van nature. Het is alleen wel belangrijk dat je er tijd voor blijft maken. Ik plan het niet heel bewust in maar ik voel vaak wel een onrust opkomen als ik al een poosje geen vrij werk gemaakt heb. Ik werk ook graag met jonge designers. Dat zijn enorm gepassioneerde mensen maar vaak met een klein budget. Als ik vooraf weet dat ik uit die samenwerking mijn voldoening kan halen dan is dat voor mij meer waard dan veel geld verdienen.”

© Imke Panhuijzen

Je bent in 2016 afgestudeerd aan de Fotoacademie. Welke ontwikkeling heb je doorgemaakt tijdens je studie?

“Ik heb op de Fotoacademie een goede technische basis opgedaan, daardoor ga je redelijk zelfverzekerd aan de slag. Maar je komt natuurlijk ook na je afstuderen de nodige technische struggles tegen. Ik vind het ook fijn dat ik breed ben opgeleid zodat ik me best goed kan redden in diverse opdrachten. Ik vind het fijn dat ik in mijn klas altijd diversiteit aan het werk heb gezien. Daardoor blijft je blik ook open en vind ik het ook interessant om collega’s te volgen die totaal ander werk maken. Je weet een beetje hoe het is om zo’n ontwikkeling door te maken.”

Haak niet af als e-mails niet beantwoord worden

© Imke Panhuijzen

Wat zou je beginnende fotografen als tip willen meegeven?

“Geloof in jezelf en als dat niet zo is, doe dan alsof! Als je iets graag wil wees dan bereid hard te werken en ervoor te knokken. Haak niet af als e-mails niet beantwoord worden. Zoek mensen op en benader mensen vanuit enthousiasme.”

© Imke Panhuijzen

Wat zijn je plannen voor dit nieuwe jaar?

“Ik ben niet iemand die strakke plannen maakt. Ik heb wel altijd wensen waar ik dan mijn antennes voor uit zet. Zo wilde ik graag een grote internationale modecampagne maken en die ga ik binnenkort fotograferen. Verder komt er een kleine expositie aan en een hele inspirerende samenwerking met een geweldige designer die binnenkort op Fashionweek gaat showen. Verder heb ik nog de wens om eens in het buitenland vrij werk te gaan maken met een fijn team.”

Ga naar fotoacademie.nl voor het aanbod van de verschillende opleidingen en schrijf je in!