HALAL en haar multi-getalenteerde familie

Maeve-Stam-for-i-D.jpg

HALAL is een Amsterdams filmproductiehuis en fotografie agentschap, opgericht in 2005 en timmert (inter)nationaal flink aan de weg! HALAL koppelt fotografen, regisseurs en filmmakers aan de reclame-, film- en kunstwereld en maken werk voor o.a. HEMA, G-star RAW, i-D, Samsung en DELA. Slechts een kleine greep uit het mooie werk wat HALAL samen met haar creatieven allemaal produceert! Christopher de Gast, fotograaf en editor bij KIEKIE, spreekt Mariella Kröll, fotografie-agente bij HALAL.

Sophie van der Perre for PATTA

Waar vinden jullie nieuw fotografietalent?

We zitten eerlijk gezegd in de luxepositie waarin veel talenten óns vinden. Dit is echter niet altijd zo geweest. Toen we net begonnen, moesten we veel meer vertrouwen op onze radar in het herkennen van nieuw talent. Maar als je geïnteresseerd bent in fotografie, loop je zonder al te veel moeite tegen opkomend talent aan. Dat gaat eigenlijk heel organisch. Het vinden van talent is natuurlijk pas het begin van het proces. Als agentschap moet je ervoor zorgen dat fotografen alleen door jou vertegenwoordigd willen worden, dit wordt steeds makkelijker zodra je een meer gevestigde naam bent.

Lotte van Raalte for BODE

Hoe komen jullie tot de beslissing om een fotograaf te vertegenwoordigen?

Sowieso moeten we het werk van de fotograaf echt te gek vinden en moet er een persoonlijke klik zijn. We verkopen fotografie en dat kunnen we niet doen als we niet zelf voor de volle honderd procent achter de artiest en diens werk staan. We zijn ook op zoek naar een bepaalde signatuur, een gemene deler. Een taal als het ware die de verschillende elementen uit het werk van de fotograaf met elkaar verbindt. Dit is niet alleen nodig voor de communicatie naar de klant, het helpt ons ook met betrekking tot het strategisch uitzetten van de professionele loopbaan van de fotograaf. In het werk van jonge fotografen zien we vaak dat zij nog aan het experimenteren zijn met verschillende stijlen en dat is mooi. We zullen jonge fotografen altijd aanmoedigen zo lang mogelijk te blijven onderzoeken tot zij hun eigenheid hebben gevonden. Zodra we zien dat een veelbelovende fotograaf een signatuur aan het creëren is, gaan we een samenwerking met diegene aan. Zo’n samenwerking begint vaak klein en onder de radar tot we een consistente body of work hebben gecreëerd en we hem of haar officieel aan de wereld kunnen voorstellen.