Langs de Hongaars-Servische grens

DSC6154.jpg

_dsc5987

Waar gaat je serie 'In Transit; at the Hungarian-Serbian border' over?

Mijn vrouw komt uit Hongarije en wij volgen het lokale nieuws daar met veel belangstelling. Nog ver voordat het internationaal nieuws werd, las ik over een klein dorpje in het zuiden van het land waar bijna alle vluchtelingen de grens passeerden. Ik voelde de noodzaak daar naartoe te gaan en er verslag van te doen. Ik vroeg mijzelf af wat de impact was van deze enorme hoeveelheid vluchtelingen op de lokale bevolking en op het landschap.

_dsc6098

In veel van je werk speelt maatschappelijke engagement een belangrijke rol. Waarom wilde je specifiek over de vluchtelingencrisis een serie maken?

De oorlog in Syrië en de daaropvolgende exodus heeft de wereld veranderd. Ik heb als kind een aantal jaren in Libanon gewoond en ben bekend met vluchtelingenkampen. Het voelde voor mij als fotograaf heel noodzakelijk en urgent hier wat mee te gaan doen. Ik moest dit verhaal vertellen.

Dat poppetje in de modder had van mijn dochter kunnen zijn

 

_dsc6061

Waarom heb je ervoor gekozen je te focussen op de sporen die vluchtelingen achterlaten?

Ik hoop hiermee de kijker aan te moedigen na te denken over de mens achter de vluchteling. Dat poppetje in de modder had van mijn dochter kunnen zijn, die schoenen van mij. Door die vereenzelviging wordt het persoonlijk en hopelijk ook betekenisvol.

_dsc6154

Hoe ben je te werk gegaan tijdens het maken van deze serie?

Ik ben samen met een Hongaarse student die Engels studeert vijf dagen in het dorpje geweest. We hebben met veel dorpelingen gesproken, mensen die in kleine afgelegen boerderijtjes langs de grens wonen, maar ook met hulpverleners en de politie. Dit was belangrijk voor mij om de juiste context te vinden. De achtergelaten spullen waren niet moeilijk te vinden, die vormden een spoor door het landschap van de grensovergang tot aan het dichtstbijzijnde treinstation.

_dsc6156

Met welk project ben je op dit moment bezig?

Mijn moeder is het afgelopen jaar overleden aan de ziekte van Alzheimer. Nu het rauwe randje er van af is wil ik daar een serie over gaan maken.

Peter van der Heyden is in 2014 afgestudeerd aan de Fotoacademie en werkte vele jaren in de muziekindustrie. In zijn fotografie zoekt hij naar een diepere laag door het maken van een verbinding met zijn onderdanen. Zijn portretten bevatten vaak een zekere kwetsbaarheid. Zijn foto's werden gepubliceerd in verschillende Nederlandse kranten en zijn gebruikt voor meerdere CD covers en posters.

petervanderheyden.com