Fotograaf. Geen baan, maar een levensstijl

Een ingetogen verschijning met een enorme drive voor zijn vak. Rein Kooyman, nog maar 25 jaar, maar nu al een roodgloeiende telefoon met de ene opdracht na de ander. Naast vaste fotograaf van grote namen als Hardwell heeft hij een ook plannen voor een eigen project. Ik ontmoette hem in het centrum van Amsterdam om te praten over fotografie. Niet als baan, maar als levensstijl.

Je hebt gestudeerd aan de Fotovakschool, maar ik neem aan dat de passie voor fotografie al voor je opleiding is begonnen. Vertel daar eens wat over.

Het begon toen ik tijdens een familievakantie in België op elfjarige leeftijd met de camera van mijn vader de bossen in ben gelopen. De natuur is een grote inspiratiebron voor me en in mijn foto’s zit altijd wel een stukje natuur, in welke vorm dan ook. Ik ben opgegroeid in Santpoort-Noord waar ook veel natuur te vinden is. Bos en strand, die vrijheid heeft veel invloed gehad op mijn passie voor fotografie.

Naast het maken van documentair (autonoom) werk, heb je ook veel opdrachtgevers in de commerciële branche. Hoe werkt die combinatie voor jou?

Ik zie mezelf als commercieel documentair fotograaf. Ik ben een combi van beiden. Ik kan heel geregisseerd werken maar in mijn vrije werk is dat vaak helemaal niet het geval. Iets puurs fotograferen wat echt uit jezelf komt, waar je gevoel in kan leggen. Dat vind ik belangrijk. Er is soms heel weinig verschil tussen de twee voor mij. In beide branches maak ik werk waar ik zelf echt achter sta. Bij het commerciële werk moet er een tussenweg worden gevonden in wat de klant wilt, hoe het product verkocht moet worden en hoe ik het zie. Ik werk veel met het tassen merk “The Pack Society” waarmee ik veel op reis ga. Zij laten mij volledig vrij in mijn fotografische keuzes. Ik ben met hen onder andere in Hong Kong, Barcelona en IJsland geweest. In dat werk kun je heel duidelijk de combinatie van mijn vrije- en commerciële werk terug zien. Voor mij is fotograferen geen baan, maar een lifestyle. Je BENT fotograaf, 24 uur per dag, mijn werk staat altijd op de eerste plaats, dat is het belangrijkste voor me.

Mijn camera is mijn beste vriend, en ik de zijne