Insta! Rene Nuijens

Het Instagram profiel van freelance regisseur en fotograaf René Nuijens!

Waar gebruik je Instagram voor?

“Ik gebruik instagram om de fotografie die ik interessant vind te volgen en om dingen uit te proberen. Ik vind het echt een geweldig medium. Soms zie ik zulke mooie losse beelden of series voorbij komen. Het is een soort krant die me op de hoogte houdt van alles. Zelf plaats ik beelden die ik maak op reis, tijdens een shoot of in mijn omgeving. Het is voor mij ook een manier om lekker te spelen. Bij mij ontstaat er veel vanuit experiment en vrij werk.”

Je geeft zelf aan dat humor een grote rol speelt in jouw werk, waarom vind je dat belangrijk?

“Ik ben een estheet die zich bezig houdt met vorm, compositie en emotie. De humor heb ik van huis uit gekregen. Daar zit niets gemaakt of bedachts aan. Mijn vader had een dierenwinkel waar we met de hele familie werkten. We kregen veel patiënten uit de psychiatrische inrichting van het dorp in de winkel. Mijn vader had een bijzondere band met sommige patiënten. De periode dat ik full-time werkte in de drie ploegendienst van de blokvorm gieterij van de Hoogovens is ook belangrijk geweest. De lange stiltes en de weinig woorden tijdens de gesprekken met en tussen mijn toenmalige collega’s zijn nog steeds de basis voor hoe ik met tekst en verstilling om ga in film.”

Filmen of regisseren is echt een hele andere tak van sport

Hoe kijk jij aan tegen de huidige beeldtaal? Vind je dat iedere fotograaf tegenwoordig zou moeten kunnen filmen om te overleven?

“Filmen of regisseren is echt een hele andere tak van sport. Als je een mooi plaatje kan maken betekent het nog niet dat je iets geloofwaardig op bewegend beeld kan zetten. Ik denk dat je om te overleven als fotograaf altijd oorspronkelijk moet zijn en dicht bij jezelf moet blijven. Een sterke eigen ik ontwikkelen en open blijven staan voor het onverwachte. Fotografie vind ik pas interessant als een maker mij dwingt naar iets te kijken wat ik nog niet ken of eerder gezien heb.”

Wat was jouw allermooiste, meest indrukwekkende shoot en waarom?

“Pfoe, dat is moeilijk kiezen. Dagen lang onderweg voor één foto van een vervallen Yuri Gagarin beeld in Rusland vond ik heel bijzonder. Of door New York slenteren met een cameraatje om mijn nek. Of met een helikopter een jaren '70 achtervolging filmen in de woestijn. Eén van mijn laatste serie commercials en foto’s die ik heb gemaakt voor Unesco met KesselsKramer vond ik ook heel bijzonder. Daar kwam alles samen en alles lukte. Ik kan niet echt kiezen, ik denk dat mijn allermooiste shoot nog moet komen.”

instagram.com/renenuijens renenuijens.com