Interview Robin Alysha

In samenwerking met EIZO, wereldwijde marktleider van highend monitoren, bundelen Kiekie en Melkweg Expo dit jaar opnieuw de krachten om een persoonlijk leertraject voor twee jonge fotografen uit te zetten. Deze twee fotografen krijgen elk een budget van €2000,- en de kans om een nieuwe reeks te maken. Zes maanden lang worden ze begeleid door experts uit het fotografieveld en vaste coaches Fleurie Kloostra (curator Melkweg Expo) en Denise Woerdman (Kiekie krant). Bovendien biedt EIZO hen een leertraject over colour management aan en krijgen zij een gloednieuwe monitor. Dit alles met het doel een expositie in Melkweg Expo te verwezenlijken.De twee geselecteerde fotografen voor FOLLOW '19 zijn Robin Alysha Clemens en Sjoerd Houben. Deze keer spreken we Robin over haar plannen voor FOLLOW '19.]

Robin Alysha Clemens (1992) woont en werkt in Amsterdam. In 2016 behaalde ze haar Bachelor of Arts aan de KABK in Den Haag. Tegenwoordig werkt ze aan autonome projecten, zoals het recente project Oselyata over een ex-daklozen community in Oekraïne. Daarnaast werkt ze voor verschillende opdrachtgevers zoals De Correspondent, Het Parool en Natwerk. Haar werk is meerdere malen geëxposeerd, onder andere tijdens Dutch Design Week, Noorderlicht Fotomanifestatie en in kunstcentrum TETEM.

Wat hebben de jaren op de kunstacademie voor jou betekend?

“Ik had een enorme haat/liefde verhouding met de academie, al is dat gevoel misschien wel inherent aan zo’n persoonlijke opleiding als een kunstacademie. Ik heb vaak getwijfeld of ik daar wel paste als student. Toch ben ik uiteindelijk blij dat ik de opleiding heb afgemaakt. Een kunstopleiding bied je die ruimte én tijd. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is hoe je een concept kan vertalen naar een fotoserie. Het streng reflecteren, selecteren en weggooien van beeld is essentieel voor het vertellen van een goed verhaal.”

Ik vertel graag verhalen over mensen waarin identiteit en a sense of place centraal staan

Hoe zou jij jouw stijl van fotograferen omschrijven?

“Ik ben een verhalenverteller. Mijn fotografie gaat veelal over subculturen en werelden waar ik (nog) geen onderdeel van uitmaak. Ik ben sterk geïnspireerd door cinema en ik vertel graag verhalen over mensen waarin identiteit en a sense of place centraal staan.”

Met wat voor project ben je nu bezig?

“Mijn laatste project heet Oselyata. Het project is een samenwerking tussen schrijver Lisa Weeda en mijzelf. Het project gaat over de bewoners van een woon- en werk community in het stadje Vynnyky in Oekraïne. De community is opgezet om daklozen en mensen met een alcoholprobleem te helpen. Wat deze groep zo bijzonder maakt, is dat het niet uitmaakt wie je hiervoor was en waar je vandaan komt. En juist dat wilde wij ook naar voren brengen met ons project: een gemarginaliseerde groep mensen op een positieve manier in de spotlights zetten. Daklozen worden te vaak vergeten door de rest van de samenleving, zeker in een land als Oekraïne waar het sociale vangnet nog een stuk kleiner is dan hier. Van dit project hebben wij een gratis krant gedrukt, een fundraiser georganiseerd en twee exposities: één in het stadskantoor van Utrecht en één in het stadskantoor van Lviv in Oekraïne.”

Aan wat voor project ga je werken tijdens FOLLOW?

“In het kort: een speculatieve documentaire over spiritualiteit in de hedendaagse Mexicaanse cultuur. In twee maanden tijd wil ik door Mexico reizen en uitzoeken welke diverse rol spiritualiteit heeft in het dagelijks leven van de nieuwe generatie. Ik heb zelf geen religieuze achtergrond, maar ik ben altijd gefascineerd geweest door religieuze en spirituele iconografie. Zeker de volksheiligen, die buiten traditionele religies bestaan en veel in Mexico voorkomen, intrigeren mij. Het idee dat iedereen een heilige kan worden vind ik een enorm interessant.”Robin Alysha