Op weg naar het eindexamen: Sabine van der Vooren

Jaarlijks organiseren de Willem de Kooning Academie (WdKA) en het Piet Zwart Institute (PZI) de eindexamententoonstelling ‘Graduation Show’ voor de afstudeerders van beide instituten. Ruim 400 afstudeerders van verschillende bachelor- en masteropleidingen presenteren hun eindproject aan werkveld, familie/vrienden, Rotterdam èn de wereld. We vragen Sabine van der Vooren (23) naar haar afstudeerwerk en plannen na het eindexamen. 

© Sabine van der Vooren

Waarom ben je gaan fotograferen?

''Voordat ik begon aan mijn studie aan de Willem de Kooning Academie, heb ik een jaar de vooropleiding aan de HKU gevolgd. Hier deed ik Illustratie, Grafische Vormgeving en Fotografie. Vanaf week één was eigelijk al duidelijk dat ik verder wilde studeren in Fotografie. Ik was altijd een erg verlegen persoon. Het begon als het perfecte medium om vreemde mensen op straat aan te spreken, of in contact te komen met groepen mensen die niet in mijn eigen kringen voorkwamen. Een foto was een reden voor ontmoeting en tegelijkertijd een aandenken. Het vastleggen en willen onthouden van een moment. Nu, vijf jaar later, ben ik een stuk minder verlegen en gaat het niet zozeer meer om het ontmoeten, maar om het vertellen van een verhaal over of met de mensen die ik fotografeer.''

Niet teveel weggeven en ruimte openlaten voor interpretatie

 

Je portfolio komt verhalend over en ik zie dat je het leuk vindt om te schrijven. Hoe versterken deze twee elementen elkaar?

''Ik vind de combinatie beeld en tekst of beeld en geluid heel fijn werken. Door middel van tekst of geluid kun je de gedachten van de toeschouwer (subtiel) sturen en zo spelen met de ervaring van je beeld. Ik vind het interessant om daarmee te experimenteren. Niet teveel weggeven en ruimte openlaten voor interpretatie, maar wel een richting aangeven, een bepaalde sfeer. Zelf schrijf ik nog niet zoveel, ik vind het toffer om mijn werk te combineren met andere kunstenaars die goed zijn in wat zij doen, schrijvers, dichters, muzikanten etc.''

© Sabine van der Vooren

Waar gaat jouw afstudeerproject over?

''Breathe, Move. gaat over de mentale en fysieke gevolgen van stress, als resultaat van prestatiedruk en faalangst. Daar tegenover staat een honger naar rust in jezelf, hoofd en lichaam. Het is een korte film, bestaande uit fotografie en filmfragmenten die elkaar afwisselen. Voor de Graduation Show heb ik een ruimte ingericht met een video installatie. In de film ervaar je een soort healing process. Binnenkomen en onweer voelen, bedrukkend en benauwend, maar de ruimte verlaten met een fijn, opgelucht gevoel. Hiervoor heb ik samengewerkt met een filmmaker, dansers van het dansgezelschap Conny Janssen Danst en een sound composer.''

 

Waar haal je jouw inspiratie uit?

''Technisch gezien haal ik de meeste inspiratie uit andere fotografen. Als ik een boek of een tijdschrift doorblader en ik iets zie wat ik mooi vind, kijk ik eerst hoe ze het gemaakt hebben. Daarna bedenk ik of ik dat ook zou kunnen, en hoe. Mijn alltime favorites zijn bijvoorbeeld Irving Penn, Duane Michals, Robert Mapplethorpe, Erwin Olaf. Ik hou van klassieke, esthetische portretfotografie. Helden uit deze generatie als Petra Collins, Harley Weir, Viviane Sassen, Carlijn Jacobs en Jasper Abels zitten ook op datzelfde level van esthetiek en inspireren mij daarnaast ook met een bepaalde speelsheid, zichtbaarheid van experiment. Iets wat ik veel heb gedaan en heb geleerd tijdens mijn stages bij Jaap Scheeren en Jouk Oosterhof, ‘professioneel spelen’ noem ik het. Altijd nieuwe dingen blijven uitproberen maar wel dondersgoed weten waar je mee bezig bent. Sorry voor all the namedropping. Inhoudelijk gezien vind ik mijn inspiratie overal en nergens. Ik bezoek heel veel tentoonstellingen, vooral fotografie (lievelings Nederlands Fotomuseum in Rotterdam) en film (Eye) met hier een daar een uitstapje naar moderne kunst op plekken als het Voorlinden of schilder- en beeldhouwkunst uit de Renaissance in het Rijks. Ook ben ik regelmatig in het theater te vinden voor dansvoorstellingen en lees ik zo nu en dan een (poezie) boek.''

© Sabine van der Vooren

Wat zijn je plannen na het afstuderen?

''Ik heb een heel mooi atelier gevonden waar ik de ruimte heb om een studio te bouwen en mijn eigen bedrijf te beginnen. Mijn doel voor nu is om meer werk in opdracht te gaan maken. Ik vind het tof om voor en met anderen te werken met een bepaald thema, en daar mijn eigen artistieke invulling aan te geven. Ik wil voor grote theater- en dansgezelschappen (blijven) werken en daarnaast fotograferen voor campagnebeelden en tijdschriften: redactioneel en commercieel. En mooie balans vinden tussen experimenteel vrij werk en werk in opdracht. Verder ben ik ook nog niet uitgeleerd, ik wil hier en daar assisteren bij fotografen die ik bewonder en na Breathe, Move. is mijn interesse voor film en regisseren ook goed aangewakkerd. We will see!''

Filmstills: Filmmaker: Laurens Neels, Nielson & Claus
Dansers: Remy Tilburg, Adi Amit, Maud Huizing, Tu Hoang
Sound: Sjoerd van Kampen
Speciale dank aan het dansgezelschap
Conny Janssen Danst

Bezoek de Graduation Show van 5 t/8 juli op de Willem de Kooning Academie