Elmer de Haas portretteert de Bull Shark

01974a_ba3dc5692a0e4ffe9e21dc5915730d6bmv2_d_3091_4121_s_4_2.jpg

September van dit jaar reisde fotograaf Elmer de Haas voor een maand af naar Fiji waar hij zeebiologen heeft bijgestaan in het beschermen van het leven in en rond de oceaan. Diep geraakt door de schoonheid van de zee en haar bewoners en landschappen, toont zijn nieuwste serie het wonderlijke wezen uit de diepzee waar hij altijd het meest gefascineerd door is geweest, de haai.

''Omdat ik naast mijn werk als fotograaf en regisseur een enorme liefde heb voor water, met name voor de oceanen en zeeën, ontstond bij mij het idee, en de behoefte om iets terug te geven. Om op vrijwillige basis iets goeds te doen voor de natuur, en daarmee voor de planeet met al haar leven. Ik ben een gepassioneerd surfer, ik zeil en duik en heb een fascinatie voor haaien. Ik zocht naar een project die hier iets van zou combineren.''

Het “ Shark Conservation Project “

''Na enige research kwam ik bij een “ Shark Conservation Project “ terecht. Dit project had/heeft plaats in Viti Levu op de Fiji Islands. Niet meteen naast de deur, maar ik geloof dat als je vrijwilligers werk gaat doen, je dan iets moet doen waar je in gelooft en wat bij je past. Ook al is dat in mijn geval aan de andere kant van de wereld. Ik meldde me voor dit project aan, ging door de ballotage en afgelopen september reisde ik naar Fiji. Daar heb ik in en om de Beqa Lagoon in the South Pacific, gewerkt met nationale en internationale marine biologists. Het grootste deel van mijn werk daar bestond uit het assisteren bij onderzoek naar dat gebied, zowel boven water als onder water.''

Nieuwsgierig als deze haaien zijn kwamen ze soms tot op 1,5 meter naar je toe. Fascinerend

 

“ Not on their menu “

''Onderdeel van het project was onderzoek naar de bull shark - Carcharhinus leucas - . Op een aantal duiken had ik mijn camera mee waar deze serie uit is ontstaan. Nieuwsgierig als deze haaien zijn kwamen ze soms tot op 1,5 meter naar je toe. Fascinerend. En tegelijk een les in nederigheid op dertig meter diepte. Wij zijn daar zo te gast in hun wereld. Je bent echt helemaal niets in vergelijking met hen. Een rustige gedachte was de wetenschap dat “ we are not on their menu “. Ongelukken kunnen natuurlijk gebeuren, en gebeuren wereldwijd ook, maar op hun menu staan wij niet.''