Analoog met Sophie van der Perre

Milou-in-Beauville.jpg

Bergen films leggen deze Amsterdamse meiden wekelijks op onze toonbank. Waar komt die liefde voor analoge fotografie vandaan? We vragen het deze week aan de 30-jarige, in België geboren Sophie van der Perre. Sophie is aangesloten bij fotografie en film agentschap Halal en werkt voor o.a. ELLE Netherlands, CODE magazine, L’officiel Paris, L’officiel NL, Bijenkorf en VOGUE Netherland.

Wanneer en waarom ben je met fotograferen begonnen?

''Ik ben eigenlijk zo lang ik weet altijd wel bezig geweest met beeld, toen ik jong was en nog in België woonde hing mijn kamer al vol met foto’s van vrienden en momenten die we samen beleefd hadden. Ook met beelden uit magazines. Toen ik naar Amsterdam verhuisde, volgde ik in eerste instantie de styling opleiding. Ik deed een aanvullende cursus modefotografie en leerde met de Hasselblad werken. Ik was meteen verkocht! Ik ben nogal druk in mijn hoofd en werd hier juist heel rustig van, erna heb ik een Canon FTB gekocht en ben ik eigenlijk alles wat ik meemaakte gaan vastleggen. Dat is ongeveer acht jaar terug.''

Je merkt ook vaak dat mensen heel anders reageren en minder bewust worden van de camera als ze zichzelf niet kunnen terugzien

Vier kernwoorden om jouw stijl te omschrijven?

''Mijn stijl is dromerig, nostalgisch, puur en staat vaak voor vrijheid.''

Waarom fotografeer je graag analoog en op welke film schiet je?

''Ik schiet graag analoog omdat je niet weet wat je schiet. Ik hou van de korrel en de kleuren zijn zo veel mooier. Het heeft ook iets magisch. En ook de scherpte diepte is prachtig! Je merkt ook vaak dat mensen heel anders reageren en minder bewust worden van de camera als ze zichzelf niet kunnen terugzien. Ik schiet altijd met KODAK PORTRA 400, zwart wit op Ilford HP5 en ook wel eens met de XP2 van Ilford.''

Door wie of wat laat jij je inspireren?

''Ik laat me vaak inspireren door de natuur, reizen en mijn vrienden. En door de fotografen Coco Capitan, Harley Weir, Marc Borthwick, Matteo Montanari, Quintin de Briey en Petra Collin. Zij schieten ook allemaal op film.''