'The Jungle'; de overlevingkracht in beeld

Stef Peters fotografeerde van september 2015 tot maart 2016 elke maand de bewoners van 'The Jungle' in Calais. Met het project ‘Britain Obsessed’ (just another hurdle in a journey to the promised land) is hij in juni van dit jaar cum laude afgestudeerd aan de Fotovakschool Amsterdam.

stef-peters-1

Met wat voor serie ben je afgestudeerd aan de Fotovakschool?

In juni 2016 ben ik cum laude afgestudeerd met het project ‘Britain Obsessed’ (just another hurdle in a journey to the promised land). Hiervoor ben ik van september 2015 tot maart 2016 elke maand een lang weekend naar Calais (FR) afgereisd om daar het bekende tentenkamp 'The Jungle' en haar bewoners te documenteren.

stef-peters-2

Waarom wilde je specifiek deze serie maken?

In de zomer van 2015 was ik gefascineerd door de massale en onbeheersbare migratiestroom vanuit het Midden-Oosten en Afrika richting Europa en verwonderde mij in het bijzonder over de groep vluchtelingen die voor elke prijs Engeland wilde bereiken. In eerste instantie wilde ik vooral laten zien wat zich op nog geen vier uur rijden van Amsterdam, in het centrum van het democratische, veilige en welvarende Europa, afspeelt. Ter plaatse werd ik als fotograaf vooral ook geboeid door het permanente karakter dat het kamp inmiddels had gekregen en hoe de inwoners, zonder georganiseerde of gecoördineerde hulpverlening en zonder enige vorm van bestuur, een sub-maatschappij hadden ontwikkeld die parallel ten opzichte van de werkelijke samenleving functioneerde. Het was een kleine stad geworden met wijkvorming, christelijke en islamitische gebedshuizen, schooltjes, fietsenmakers, een bibliotheek, hamams en een heus commercieel centrum met winkelstraten waar vele restaurants, winkels, bakkers, kappers en cafés gevestigd waren. Ik voelde een overlevingsdrang die zich op verschillende manieren toonde en vond dat ook dit in mijn serie duidelijk zichtbaar moest zijn.

stef-peters-4

Is het eindresultaat geworden wat je er van te voren van verwacht had?

Het eindresultaat is een fotografisch document van 39 beelden, die voor een belangrijk deel gaat over de veerkracht van de mensen die in The Jungle woonden en hun vermogen om onder de moeilijkste omstandigheden nog iets van het leven te maken. Bij de beeldselectie kon ik echter onmogelijk voorbijgaan aan de erbarmelijke omstandigheden, omdat dit de context weergeeft waarbinnen alles zich afspeelt. In algemene zin ben ik tevreden met het eindresultaat. In ieder geval over het feit dat de serie vragen bij de kijker oproept en een bijdrage levert aan de discussie over hoe wij met migranten omgaan en hoe dit zich verhoudt tot onze Europese levensstandaard. Ik ben echter altijd kritisch over mijn eigen werk waardoor er nog wel wat kleine dingen zijn die ik hierna misschien anders zal doen.

stef-peters-5

Welke fotografen vind je inspirerend?

Er zijn veel verschillende fotografen waarvan ik het werk om evenzoveel redenen waardeer. Ik heb echter een duidelijke voorkeur voor documentair werk met sociaal-maatschappelijke, culturele of humanitaire onderwerpen. Zo vind ik Pep Bonet een zeer veelzijdige fotograaf die inspirerend werk maakt dat mij altijd raakt. Een fotograaf met een heel andere benadering waar ik veel bewondering voor heb is Jan Banning. Weer heel anders maar niet minder inspirerend is het werk waarmee Ester Hessing eind 2014 is afgestudeerd.

Met dit project wil ik de kijker meenemen naar de onvolmaakte kanten van het Europese asielbeleid

stef-peters-6

Wat voor projecten staan er op de planning?

Het vervolgproject CAMPING IN THE PROMISED LAND gaat over tentenkampen in Europa waar migranten en asielzoekers verblijven. Het bekende tentenkamp The Jungle in Calais was onbeheersbaar groot geworden en daardoor veel in het nieuws, maar staat zeker niet op zichzelf. Helaas zijn er in Europa meer plaatsen waar migranten en asielzoekers in vergelijkbare omstandigheden proberen te (over)leven. Na mijn afstudeerproject over The Jungle wil ik het thema in een breder perspectief in beeld brengen door ook andere Europese tentenkampen en verblijfplaatsen, illegaal, gedoogd of officieel als noodopvang, te documenteren. Met dit project wil ik de kijker meenemen naar de onvolmaakte kanten van het Europese asielbeleid en laten zien hoe dit zich verhoudt tot het welvarende, veilige en vrije bestaan dat wij hier in Europa over het algemeen kunnen leven. Dit projectplan was ook genomineerd voor de Keep An Eye Awards die op 8 november 2016 werd uitgereikt tijdens het Grand Grant Event in pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

stef-peters-3

Waar sta je over 10 jaar als fotograaf?

In een persoonlijke ontdekkingstocht naar, en de verdere ontwikkeling van mijn inhoudelijke en creatieve competenties binnen de fotografie, ben ik na het behalen van het diploma Vakfotografie de deeltijd opleiding Photographic Design gaan volgen. Ik hoop hiermee een belangrijke impuls te kunnen geven aan de ontwikkeling van een herkenbare signatuur. Uiteraard streef ik er naar deze opleiding in de zomer van 2018 eveneens met veel lof af te ronden. Over tien jaar hoop ik een aantal korte en langdurige projecten te hebben afgerond die internationale aandacht hebben gegenereerd en opdrachten te verwerven waarin mijn signatuur en inhoudelijke benadering een zichtbare rol spelen.