Op weg naar het eindexamen: Tamar van Haastrecht

Tamar van Haastrecht studeert deze zomer af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Via de Instagram van hun afstudeerexpositie @straydogswalktheredcarpet stuit ik op de website en serie van Tamar en vraag haar over haar ongoing series 'AmsterLand' én naar haar afstudeerproject. 

'AmsterdLand' © Tamar van Haastrecht

 

Vanuit welke gedachte ben je met je project ‘AmsterLand’ begonnen?

''Ik ben mijn project AmsterLand begonnen uit de frustratie over de verandering van Amsterdam. In de laatste paar jaren wordt de stad steeds meer overgenomen door de toeristen en veel bedrijven haken hier enthousiast op in. De stad wordt een pretpark met het thema “zondigen”, aangezien de toeristen alleen maar lijken te komen voor de wallen, wiet en feesten. Ik zie de stad veranderen in iets wat niet meer klopt met mijn eigen beeld van Amsterdam, maar in een karikatuur van zichzelf.  Uit allerlei (kranten) artikelen en geluiden op social media blijkt dat de Amsterdammers het ook zat zijn. Ook al woon ik zelf niet in Amsterdam, het conflict tussen de perceptie van de bezoekers en de bewoners is iets wat mij erg aanspreekt om uit te zoeken. Bovendien vind ik de illusie die de stad opwerpt interessant om te observeren, aangezien het zo ver van de realiteit en de originele cultuur die bij Amsterdam hoort lijkt te zijn.  In het project maak ik ook de vergelijking met Disneyland Parijs, een themapark wat erg goed een totaalplaatje weet neer te zetten waardoor de bezoeker compleet kan verdwijnen in een sprookjesillusie. Zoals het er nu naar uit ziet, is Amsterdam over een paar jaar niet meer te onderscheiden van Disneyland.''

'AmsterdLand' © Tamar van Haastrecht

Waarom besloot je er een ongoing project van te maken?

''Ik begon dit project tijdens mijn stageperiode in Amsterdam en ik merkte dat er zo veel verschillende aspecten en hoeken aan dit onderwerp zaten, dat voor mij niet direct in één concept te vangen was. Bovendien is de ontwikkeling van de stad nog steeds in volle gang bezig en heb ik het idee dat het afsluiten van dit project op dit moment geen compleet beeld zou kunnen geven van de situatie.''

De omgeving heeft een prominente rol in mijn foto’s

'AmsterdLand' © Tamar van Haastrecht

Wat omschrijft jouw stijl van fotograferen?

''Mijn projecten beginnen vaak vanuit een onderzoeksvraag. ‘Waarom zien toeristen liever een pretpark dan een echte stad?’, ’Wat als er een tsunami op Nederland af zou komen?’ of ‘Hoe zou een wereld vol oude mensen er uit zien?’. Deze vraag ontstaat vaak uit iets wat mij is opgevallen in het dagelijks leven, een nieuwsbericht wat ik ergens lees of een vraag die ik als kind al aan mezelf stelde. Vervolgens ga ik op zoek naar een antwoord op deze vraag. Hoewel deze vragen altijd voortkomen uit de realiteit, laat ik niet elke keer daadwerkelijk de realiteit zien in mijn beelden. Ik kies de “werkelijkheid” die op dat moment het beste antwoord geeft op mijn vraag. Soms zal ik dus naar bepaalde locaties gaan om op zoek te gaan naar antwoorden, de andere keer regisseer ik de antwoorden zelf. Ik ben dan ook van mening dat fictie net zo goed een standpunt kan maken over onderwerpen uit de realiteit als documentaire- of reportage-fotografie. Of de foto’s nou uiteindelijk “fictie” of “documentair” zijn, ik kies altijd een observerend of objectief standpunt. De omgeving heeft een prominente rol in mijn foto’s. Wanneer er mensen te zien zijn, zijn ze vaak meer een object als onderdeel van een omgeving, dan een karakter in een verhaal. Door hele specifieke (en vaak gekke) onderzoeksvragen te combineren met deze afstandelijke, observerende beelden hebben mijn projecten een komische laag.''

'AmsterdLand' © Tamar van Haastrecht

Waar zal je afstudeerproject over gaan?

''Mijn afstudeerproject gaat over de kinderlijke blik op de wereld waarin je bijna geen verschil zien tussen realiteit en fictie. In het project zelf bezoek ik 'Ondonopo', de ijswereld die ik samen met mijn vader in mijn eigen kindertijd heb bedacht. De wereld is ontstaan vanuit een verhaaltje voor het slapengaan, maar uitgegroeid tot een uitgebreide wereld in mijn fantasie. Nu ik echter volwassen word, smelt de ijswereld langzaam weg en vraag ik me af of het mogelijk is om de kinderlijke blik op de wereld te houden.''

'AmsterdLand' © Tamar van Haastrecht

Wat zijn je plannen na je afstuderen?

''Na mijn afstuderen wil ik proberen mijn afstudeerproject te exposeren bij een aantal fotografie festivals. Daarnaast wil ik me meer focussen op andere projecten zoals AmsterLand.''

 

Volg de eindexamen studenten op de verschillende platformen van SOAPBOX
Instagram
Youtube
Facebook

cargocollective.com/tamarvanhaastrecht