The Workshop opent deuren van Nederlandse creatieven

Met trots presenteert MENDO ‘The Workshop, Dutch creatives and their workspaces’. Voor The Workshop hebben 25 Nederlandse creatieven de deuren geopend van hun ateliers, studio’s en werkplekken. De plekken waar ze op hun kwetsbaarst en tegelijkertijd op hun sterkst zijn. Het boek is het resultaat van een samenwerking tussen digitaal magazine Roomed, schrijver Renée Leeuw, fotograaf Iris Duvekot, en MENDO.

De 25 werkplekken in het boek behoren toe aan gevestigde namen als Ans Markus, Carli Hermès en Maarten Baas, en aan doorbrekende creatieven als Mae Engelgeer, Borre Akkersdijk en Guillaume Philibert. In tekst en beeld tonen zij de omgeving waar ze experimenteren, ontdekken en zoeken naar het ontstaan van iets dat nog niet eerder bestond.

Over het ontstaan van het idee zegt Renée Leeuw: “Voor het online interieurmagazine Roomed schreef ik veel ’binnenkijkers’ - reportages waarmee we de lezer meenemen naar een plek waar ze normaal gesproken niet zo snel komen, bijvoorbeeld bij iemand thuis. Het viel me bij het maken van die stukken op dat een persoonlijkheid sterk tot uiting komt in het interieur. Ik begon me af te vragen hoe dat was met creatieven en hun werkomgeving. Hoe langer ik erover nadacht des te fascinerender ik het vond worden. Het leek me een mooi gegeven voor een boek.” “Het is pertinent niet bedoeld als de lijst van creatief Nederland, maar een lijst van Nederlandse creatieven, In het boek staan mensen die we kennen en bijzonder vinden, en mensen die we niet of nauwelijks kenden, maar naar wie we simpelweg benieuwd waren,” aldus Joost Albronda van MENDO.

Via de foto’s die fotograaf Iris Duvekot exclusief voor The Workshop schoot is de diversiteit aan werkplekken zichtbaar. Zo is de werkplek van interieurdesigners Dax Roll en Joyce Urbanus gestileerd, terwijl de werkomgeving van Ans Markus gevuld is met voorwerpen waarachter persoonlijke verhalen schuilgaan. Maar hoeveel de kantoren en werkplaatsen ook van elkaar verschillen, allemaal zijn ze smaakvol en inspirerend.

‘We zijn meer hier dan thuis. Daarom proberen we het ook in te richten als een huis.’ - Dax Roll

“Ik vind dat mensen het mooist zijn als ze zichzelf kunnen zijn. Sommige mensen zeiden dat ik alles mocht verplaatsen als dat voor de foto beter was. Maar dat wilde ik niet. Ik heb alles en iedereen zo natuurgetrouw mogelijk weergegeven,” zegt Iris Duvekot.