Hoe drie generaties met het oorlogsverleden omgaan

Gabrielle-Kroon-Kamplaarzen.jpg

gabrielle-kroon-grootvader

Afgelopen zomer studeerde Gabrielle de Kroon af aan de Fotovakschool Amsterdam met haar serie 'Vader'. In dit project onderzoekt zij de relaties tussen de generaties in hun verwerking van het oorlogsverleden. Met haar deelname aan de Graduation Show van de Fotovakschool won zij afgelopen donderdag 8 november in Pakhuis de Zwijger de Keep an Eye Graduation Grant. Met de hoofdprijs van €7000,- kan zij project 'Vader' verder uitbreiden.

Met wat voor serie ben je afgestudeerd aan de Fotovakschool?

Ik ben afgestudeerd aan de Fotovakschool (Fotografische Vormgeving) met de serie ‘Vader’. De serie gaat over intergenerationaliteit, oftewel de wisselwerking tussen elkaar opeenvolgende generaties. Het wordt ook wel generationele overdacht genoemd. In mijn specifieke geval gaat het er om hoe drie generaties met een oorlogsverleden omgaan. Mijn grootvader heeft in de Tweede Wereldoorlog gevangen gezeten in Nazi Duitsland. Dit heeft gevolgen gehad voor de opvoeding van mijn vader en daarmee ook voor mijn opvoeding. Door middel van dit project heb ik gezocht, middels beelden, naar antwoorden die mijn grootvader mij niet meer kon geven.

Mijn relatie met mijn vader is soms erg complex te noemen

Laarzen van Kampleider Kamp Amersfoort in de periode dat mijn grootvader daar gevangene was (1944)

Waarom wilde je specifiek deze serie maken?

Op een bepaald moment in mijn leven realiseerde ik me dat mijn vader een tweede generatie oorlogsslachtoffer is. Mijn relatie met mijn vader is soms erg complex te noemen. Ik ben er van overtuigd dat de opvoeding van mijn vader een enorme invloed heeft gehad op hemzelf, op mij en mijn opvoeding en op wat ik mogelijk doorgeef aan mijn eigen kinderen. Ik ben in dit project op zoek gegaan naar het verleden van mijn grootvader en ben uiteindelijk terecht gekomen in de periode waarin hij verbleef in de diverse kampen in Nederland en Duitsland. Ik ben mij gaan verdiepen in het onderwerp generationele overdracht. en omdat mijn grootvader niets heeft verteld over deze periode heb ik samen met mijn vader kampen in Amersfoort en Buchenwald bezocht; op zoek naar antwoorden die mijn grootvader niet meer kon geven.