De vrolijke veelzijdigheid van Valentina Vos

Ze kan eigenlijk alles. Of het nou in de studio is, of op locatie, fashion, portret, stilleven. Valentina Vos draait haar hand er niet voor om. Ze schiet voor allerlei magazines en merken en is in al haar verschillende werk herkenbaar door haar kenmerkende stijl: krachtig en kleurrijk. Christopher de Gast stelde een aantal vragen aan deze drukbezette alleskunner.

Andre van Duin voor LINDA © Valentina Vos

Wat heeft jou geïnspireerd om te gaan fotograferen?

Ik ben eigenlijk per toeval begonnen met fotografie. Ik was altijd al bezig met modebladen, maar dacht er meer aan modeontwerpster te worden. Dus ging ik studeren aan de kunstacademie. Tijdens mijn eerste jaar werd ik verliefd op fotografie.

voor Garage magazine © Valentina Vos

Hoe zou je je eigen fotografiestijl omschrijven?

De sfeer in mijn werk is denk het meest kenmerkend. Mijn foto’s zijn eigenlijk altijd fris en kleurrijk. Dat komt ook door mijn licht. Ik gebruik flitslicht en dat geeft mijn foto’s een ongedwongen sfeer. Bijna snapshot, maar dan meer gepolijst.

De liefde voor mode gaat nooit weg

Chantal Janzen voor Volkskrant Magazine © Valentina Vos

Je maakt zowel modische foto's als portretten en stillevens. Welke vorm vind je het meest interessant?

Ik vind het moeilijk te zeggen wat ik het meest interessant vind, de afwisseling van deze verschillende vormen vind ik vooral heel fijn. Wel vind ik de interactie met mensen bij modefotografie en portretten heel erg leuk, dus ik zou niet alleen stillevens willen doen. Maar af en toe is een rustig dagje stills maken heerlijk. Ik kan er ook veel humor in kwijt. Portretten maken, is iets dat ik steeds leuker vind. Je hebt vaak weinig tijd en je weet niet op welke locatie je terecht komt. Als het dan lukt een tof beeld te maken, voelt dat extra goed. Maar ik ben begonnen met mode, die liefde gaat nooit weg.