Melkweg Expo, Kiekie en EIZO bundelen de krachten in Follow 2019

 

© Sabine van Wechem

© Sabine van Wechem

OPEN CALL: FOLLOW 2019

In samenwerking met EIZO, wereldwijde marktleider van high-end monitoren, bundelen Kiekie en Melkweg Expo de krachten om een persoonlijk coachingstraject  voor twee jonge fotografen uit te zetten. Deze twee fotografen krijgen elk een budget van € 2000 en de opdracht een nieuwe serie te maken of verder te werken aan een reeds bestaand project. Zes maanden lang worden ze begeleid door experts uit het fotografieveld en vaste coaches Fleurie Kloostra (curator Melkweg Expo) en Denise Woerdman (Kiekie krant). Bovendien biedt EIZO hen een leertraject over colour management aan en krijgen zij een gloednieuwe monitor. Dit alles met het doel een expositie in Melkweg Expo te verwezenlijken.

Voor FOLLOW 2019 zijn we op zoek naar beginnende fotografen die plannen hebben voor een documentair, maatschappelijk betrokken project.

VOOR WIE
FOLLOW is bedoeld als ontwikkelingstraject voor startende fotografen/ beeldmakers.

  • Je bent student aan een fotografie-opleiding of niet langer dan drie jaar geleden afgestudeerd

  • Je bent (beginnend) professioneel bezig met fotografie

  • Je bent bezig met een project of hebt ideeën voor een nieuw project en wilt deze uitbouwen, onder de aandacht brengen en exposeren

INZENDEN
Inzenden is mogelijk vanaf 4 februari 2019 tot 11 maart 2019. Deelnemende fotografen kunnen zich kandidaat stellen door een Wetransfer te verzenden naar follow@melkweg.nl met daarin:

  • Een zip bestand met foto's, screenshots uit het project (idee)

  • Plan van aanpak voor het project, motivatie en artist statement of inhoudelijke projectomschrijving van max één A4

  • Een document met daarin je naam, leeftijd, telefoonnummer en indien van toepassing, opleiding en afstudeerjaar

JURY
Uit het ingezonden werk zullen onze curatoren Fleurie Kloostra en Denise Woerdman twee fotografen selecteren om deel te nemen aan FOLLOW 2019. De organisatie zal de geselecteerde fotografen eind maart 2019 op de hoogte brengen via de mail. Over het selectieproces en de uitslag wordt verder niet gecorrespondeerd.

Door Follow 2018 heb ik de kans gekregen om nieuw werk te maken, steun en inzichten te krijgen van experts, om meer zichtbaar te zijn in de fotografie wereld en heb ik geleerd hoe om te gaan met pers en het bouwen van een expositie. Het was voor mij een van de belangrijkste ervaringen.  Sabine van Wechem

De (voor)productie, het schieten van het werk zelf, verwerken tot een publicatie en het maken van een expositie waren enorm waardevol voor mijn ontwikkeling. – Nick van Tiem


© Nick van TIem

DE INITIATIEFNEMERS
Melkweg Expo
Melkweg Expo is een open platform en expositieruimte voor tentoonstellingen van innovatieve, eigentijdse fotografie. Maandelijks zet Melkweg Expo opkomend talent centraal. Door de bijzondere locatie – off Leidseplein – en atypische openingstijden bezoekt niet alleen geïnteresseerd kunstpubliek de Expo, maar zijn spontane ontmoetingen en confrontaties met fotografie voor een breed publiek mogelijk. Melkweg Expo is een laagdrempelig podium waar veelal jonge mensen op ongedwongen manier met kunst en cultuur in aanraking komen en de enige fotografieplek die standaard tot 21:00 uur open is voor passanten en voor de Melkweg concertbezoekers zelfs tot diep in de nacht.

Kiekie
Kiekie krant is een krant op tabloid formaat over hedendaagse fotografie en verschijnt 4 keer per jaar. In Kiekie tabloid lees je onder andere interviews, projecten en exposities van zowel gevestigde als opkomende fotografen uit Nederland, wordt er opkomend talent uitgelicht en word je op de hoogte gehouden over alles wat met fotografie te maken heeft. Naast de krant is er ook een online platform; Kiekiekrant.com

EIZO
EIZO is het Japanse woord voor 'beeld' en tevens de naam van een toonaangevende fabrikant van high-end monitoroplossingen. EIZO streeft ernaar om de best mogelijke beeldschermen te bouwen voor elke toepassing. EIZO ontwikkelt onder meer monitoren speciaal voor toepassingen als fotobewerking, vormgeving en media. Met hun betrouwbare kleurweergave voldoen ze aan de hoge verwachtingen van iedereen die met foto's, films en afbeeldingen werkt.

Foto’s opening FOLLOW ‘18 Melkweg Expo 5 oktober 2018

follow2018.jpg