Kim De Molenaer – 'Hellenic / Nostalgic'
Feb
25
to Apr 14

Kim De Molenaer – 'Hellenic / Nostalgic'

  • Eduard Planting Gallery (map)
  • Google Calendar ICS

Eduard Planting Gallery in Amsterdam presenteert van 25 februari tot en met 14 april 2018 de expositie 'Hellenic / Nostalgic' van de Belgische kunstfotograaf Kim De Molenaer. Het is zijn eerste grote solo-expositie in Nederland. De galerie toont een selectie van zwart-wit foto’s met Griekenland als decor. De artistieke beelden weerspiegelen de schoonheid van het land door historische, mythologische of architectonische referenties.

Kim De Molenaer - Elisabeth & Bodyguards - Courtesy Eduard Planting Gallery.jpg

Met de klassieke, tijdloze fotoserie 'Hellenic / Nostalgic' zinspeelt De Molenaer op een onzichtbare wereld. Daarbij heeft hij een duidelijke voorkeur voor portretfotografie, maar laat ook stranden en geënsceneerde beelden zien. Zijn streven naar perfectie staat centraal.

Voor de portretten worden modellen, meestal atleten of dansers, uit hun normale omgeving gehaald en geïsoleerd. Bijna alle portretten zijn buiten met natuurlijk licht gefotografeerd. Met analoge camera’s wordt met schaduw en contrast gespeeld. 

De fotograaf geeft de Griekse mythologie een persoonlijke twist. Met Atlas en Aphrodite als inspiratiebronnen, brengt hij scenes uit hun verhalen op gedetailleerde en methodische wijze tot leven en plaatst ze in een moderne context.

Kim De Molenaer (1986) woont en werkt in Antwerpen en Athene. Gedurende tien jaar was hij de eerste assistent van de vermaarde topfotograaf Marc Lagrange. Kim’s beeldtaal verkent het thema 'mensheid', in zowel grilligheid als sereniteit. Zijn autonome werk is gepresenteerd op kunstbeurzen als Accessible Art Fair, Antica Namur, Fotofever Parijs en PAN Amsterdam.

 Openingstijden galerie

De galerie is geopend van woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur.  

Eduard Planting Gallery | Fine Art Photographs
Eerste Bloemdwarsstraat 2 in Amsterdam
T: 020 320 67 05
www.eduardplanting.com

 

 © Kim De Molenaer - Aphrodite - Courtesy Eduard Planting Gallery

© Kim De Molenaer - Aphrodite - Courtesy Eduard Planting Gallery

View Event →
9After5
Mar
9
to Mar 29

9After5

9After5 is een unieke foto expositie van 9 fotografen die 5 jaar na hun afstuderen met veel enthousiasme hun werk presenteren in Radion Amsterdam van 9-29 maart 2018. 5 jaar, als eerste echte mijlpaal in een carrière. Enerzijds lang genoeg om de onvervreemdbaar eigen signatuur als fotograaf te ontwikkelen en anderzijds nog steeds kort genoeg om als emerging talent gezien te worden.

De expositie is samengesteld door Annemarie Zethof & Martijn van Pieterson van IBASHO te Antwerpen.

 © Roy Soetekouw

© Roy Soetekouw

Tijdens de expositie organiseren wij een festival-achtig programma voor fotografieprofessionals, studenten van fotografie- of kunstopleidingen, fotografie liefhebbers en alle andere geïnteresseerden.

De fotografen:

Margaret Lansink, initiatiefnemer 9After5, exposities in Amsterdam, Rotterdam, Oldenzaal, New York, Georgie, Litouwen, Japan. Artist in residence in Litouwen en Japan. Drie in eigen beheer gemaakte boeken, mede-organisator eindexamententoonstelling RAUW.

Tobias Asser, initiatiefnemer 9After5, diverse exposities in Amsterdam en Frankrijk, publicaties in diverse magazines en Volkskrant. Twee in eigen beheer gemaakte boeken.

Meme Bartels, cum laude afgestudeerd FotoAcademie, mede-oprichter Dutch Independent Art Book Publishers,. Boek presentaties en exposities in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Zweden, België, New York, Duitsland, Londen, Japan en Frankrijk.

Marian Haringsma, exposities in Amsterdam, Naarden, Rotterdam, Vollenhove, Zaandijk, Londen (1e prijs categorie fotografie EWAAC) en Festival de photo MAP Toulouse.

Ramon van Dijk, publicaties in GUP magazine en Mimic Magazine. Specialist met fiber-based silver gelatine prints, persoonlijk gecoacht door Machiel Botman.

Devon de Koning, interview Shut-magazine, solo expositie in de Balie, beeldmateriaal Dystopia - JanJaap van der Wal, Ver van mijn Bed Show van Rosalie Canté.

Roy Soetekouw nominatie ‘Het Zelfportret Avro Kunst, winnaar TPAA & 2x categorywinnaar Photoacademy Award. Shutr Magazine. Expositie LUX Nijmegen, FOAMLab Photo Town Amsterdam.

Godelieve Krekelberg, exposities in o.a Valkhofmuseum, groepsexpo 4bid Gallery, ArtArnhem Fotofestival Off Naarden.

Marjolein Witvoet, exposities in Pantheon, Melkweg en GUP galerie. Photographer for 1900 Magazine.

 © Meme Bartels

© Meme Bartels

 

De Curatoren:

Annemarie Zethof en Martijn van Pieterson zijn de oprichters van IBASHO. Ibasho betekent in het Japans “een plek waar je jezelf kan zijn”. Sinds de oprichting hebben ze al meer dan 24 tentoonstellingen georganiseerd, zowel solo als groepstentoonstellingen. Ibasho Gallery presentaties op o.a. Unseen Amsterdam, Pan Amsterdam, Haute Photography Rotterdam, AiPad New York, Photo London etc.

In nauwe samenwerking met: Annemarie Zethof en Martijn van Pieterson van IBASHO, Radion Amsterdam, Fotoacademie Amsterdam en The Gallery Club.

Hoofdsponsoren: Top Notch, Saxum, Quomodo

Instagram 9after5

View Event →
Why Work?: een tentoonstelling over (de toekomst van) werk
Mar
9
to May 29

Why Work?: een tentoonstelling over (de toekomst van) werk

FOTODOK kijkt door de ogen van (inter)nationale beeldmakers naar de sociaal-economische rol die werk vandaag de dag in ons leven inneemt. In deze tentoonstelling is werk te zien van Olivier van Breugel & Simone Mudde (NL), Andreas Meichsner (DE), Bart Sorgedrager (NL), Hiroshi Okamoto (JP), Jan Banning (NL), Michael Mönnich (DE) en Matjaz Krivic (SI).

 

 © Andreas Meichsner

© Andreas Meichsner

FOTODOK stelt met Why Work? bezoekers de vraag: Hoe geven wij vorm aan de toekomst van werk, voordat de toekomst ons vormt? Naast de verschillende perspectieven die de documentaire fotografen bieden in Why Work? kunnen bezoekers testen of hun baan nog wel bestaat in de toekomst en kan iedereen ervaren welke nieuwe functies er zouden kunnen zijn over een paar jaar. Liefdevolle en grappige ode aan onzichtbaar werk - Andreas Meichsner fotografeerde voor The Beauty of Serious Work de medewerkers de Duitse Technischer Überwachungsverein (TÜV). Ze testen producten, van een magnetron tot skippybal, voordat ze de Europese markten op gaan. Zij zorgen ervoor dat al deze spullen voldoen aan de elders opgestelde veiligheidsnormen, zodat wij die op onze beurt zonder zorgen kunnen gebruiken. Meichsners foto’s laten ons de onuitputtelijke creativiteit en toewijding zien, waarmee de medewerkers van de TÜV hun tests uitvoeren. Een ode aan onzichtbaar werk.

Op banenjacht - Hiroshi Okamoto kreeg een e-mail van zijn beste vriend, Yo Toshino, die op dat moment op zoek was naar een baan met de tekst ‘I want to die’. Jaarlijks studeren meer dan een half miljoen studenten in Japan af, die vervolgens en masse op de arbeidsmarkt terechtkomen. De druk op het vinden van een baan, zeker een baan op topniveau, is hoog. Jonge werkzoekenden moeten direct alles op alles zetten voor hun gewenste toekomstige carrière. Okamoto besloot de persoonlijke jobhunting ervaringen van zijn beste vriend vast te leggen. Recruit geeft op persoonlijke wijze een inkijk in de Japanse arbeidsmarkt en werkcultuur van vandaag de dag. Transformatie van werk door technologie - Michael Mönnich onderzoekt de door Amazon aangeboden service ‘Mechanical Turk’, een wereldwijd platform waarbij mensen vanachter hun computer tegen extreem lage vergoedingen 24 uur per dag de meest uiteenlopende opdrachten uitvoeren. De naam is een verwijzing naar een in de 18e eeuwse schaak-machine die The Turk heette. Mönnich onderzoekt en demonstreert Mechanical Turk door een cruciaal onderdeel van zijn werk - het documenteren zelf - uit te besteden aan de werkers, door Amazon Providers genoemd. In The Jumping Man zien we een man in India 10 minuten lang springen voor het loon van $1. Hier wordt pijnlijk duidelijk tot welke scheve machtsverhoudingen dit platform kan leiden. Mönnichs werk maakt zichtbaar en voelbaar hoe het platform elke wetgeving omzeilt en aan uitbuiting grenst.

 Banen van de toekomst - HUBOT, het uitzendbureau van mens en robot, van Next Nature Network is een partner van FOTODOK bij Why Work? HUBOT laat de bezoeker ervaren welke nieuwe functies er in de toekomst vervuld kunnen worden. Van cybercrime detective, data ober tot Shiva fysiotherapeut. Zestien beroepen van de toekomst geven op een inspirerende manier inzicht in de mogelijkheden. HUBOT verkent de nieuwe beroepen waarin mens en robot samenwerken. Het is HUBOT’s doel om iedereen, van laag tot hoogopgeleid, en van jong tot oud, inclusief degenen met een afstand tot de huidige arbeidsmarkt, op weg te helpen.

FOTODOK stelt jaarlijks groepstentoonstellingen samen rond urgente maatschappelijke thema’s. De tentoonstellingen komen tot stand met een grote variëteit van makers en projecten, waarmee we onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken laten zien. Door meerdere perspectieven met en tegenover elkaar te plaatsen ontstaat er een genuanceerd en gevarieerd geheel, waarbinnen de bezoeker zijn eigen positie kan bepalen.

__________________________________________

 Why Work? is te zien van 9 maart t/m 27 mei bij FOTODOK op de Lange Nieuwstraat 7 in Utrecht. Opening vindt plaats op 9 maart om 17 uur. www.fotodok.org

View Event →
Foam Talent | NEW YORK Red Hook Labs, Brooklyn
Mar
22
to Apr 8

Foam Talent | NEW YORK Red Hook Labs, Brooklyn

  Untitled #1,  2015, from the series  Traces,  2015 – 2017 © Weronika G ę sicka

Untitled #1, 2015, from the series Traces, 2015 – 2017 © Weronika Gęsicka

Foam presenteert vanaf 22 maart Foam Talent in New York. Foam keert terug naar Red Hook Labs in Brooklyn om het werk van 20 internationale kunstenaars te presenteren in de groepstentoonstelling Foam Talent. De kunstenaars zijn geselecteerd naar aanleiding van de jaarlijkse Foam Talent Call, die dit jaar met 1.790 inzendingen uit 75 verschillende landen de grootste tot nu toe is. Met hun werken vertegenwoordigen zij een overzicht van de huidige ontwikkelingen binnen de fotografie. Na een tentoonstelling met het werk van deze 20 kunstenaars in Amsterdam reist Foam Talent  internationaal naar New York, Londen, Frankfurt en Parijs.

View Event →
EXPOSITIE 001 Apituley & De Schepper
Apr
2
to Apr 8

EXPOSITIE 001 Apituley & De Schepper

Amsterdam 14 maart - Wij zijn Apituley & De Schepper. Charlotte & Marijke: twee fotografen die samen een gloednieuw collectief lanceren, gevestigd in Amsterdam. En dat vieren we met onze eerste gezamenlijke expositie, 001. Van 2 t/m 8 april in De Pijp in Amsterdam. 

A&DS_PR02.jpg

Onze individuele stijlen zijn anders, maar we zoeken naar dezelfde dingen in onze fotografie: beelden met echtheid, met een gevoel van vrijheid, soms tactiel, vaak met positiviteit en warmte. Naast ons werk als individuele fotografen geeft onze samenwerking ons meer vrijheid om te experimenteren, door elkaar uit te dagen en samen te creëren. We houden elkaar scherp.

A&DS_PR01.jpg

We zijn ambitieus, willen nieuwe dingen uitproberen en ook anderen uitnodigen om mee te doen. Apituley & De Schepper doet zowel autonome projecten als opdrachten.

Hopelijk tot ziens bij 001 !

EXPOSITIE 001 * 2 t/m 8 april 2018 * Gerard Doustraat 76 Amsterdam

Meer informatie: 

https://www.apituleydeschepper.com

https://www.facebook.com/apituleydeschepper/

View Event →
Werner Mantz, Architectuur en mensen
May
19
to Sep 2

Werner Mantz, Architectuur en mensen

Werner Mantz
Architectuur en mensen
19 mei – 2 sep. 2018

            
Werner Mantz wordt wereldwijd gezien als een van de grote architectuurfotografen van zijn tijd. Daarentegen is zijn portretfotografie minder bekend. In de tentoonstellingArchitectuur en mensen worden voor de eerste keer zijn wereldberoemde architectuurfoto’s samen met zijn portretfoto’s gepresenteerd. Dit levert een spannende combinatie op en geeft meer inzicht in de manier waarop Mantz werkte. 
De tentoonstelling is van 19 mei tot en met 2 september 2018 te zien in het Nederlands Fotomuseum en is tot stand gekomen in samenwerking met Museum Ludwig in Keulen (Duitsland).

 

 

  Vlnr:  Communieportret van een meisje, Limburg (1959) © Werner Mantz / Nederlands Fotomuseum. Appartement aan de Ruhrorterstrasse, Keulen (ca. 1929) © Werner Mantz / Museum Ludwig

Vlnr: Communieportret van een meisje, Limburg (1959) © Werner Mantz / Nederlands Fotomuseum. Appartement aan de Ruhrorterstrasse, Keulen (ca. 1929) © Werner Mantz / Museum Ludwig

Architectuur

Werner Mantz (Keulen, 1901 – 1983) staat bekend als een van de meest prominente fotografen van het Nieuwe Bouwen, de modernistische beweging in de architectuur in Keulen in de jaren 1920. Zijn zwart-wit foto’s roepen de architectonische strengheid op van de gebouwen van architecten als Caspar Maria Grod, Wilhelm Riphahn en anderen. Mantz kreeg zijn opdrachten van deze avant-garde architecten en bouwbedrijven. Zijn foto’s werden gepubliceerd in architectuurtijdschriften. De focus daarbij lag op het moderne Keulen, weg van het middeleeuwse stadscentrum. Zo fotografeerde hij wereldberoemde gebouwen als de Kölnische Zeitung en het Blauwe Hof (1926). Zijn technische perfectie leidt er toe dat de façades van de gebouwen in zijn foto’s de verbeelding zijn van de moderniteit.

Portretstudio

Na tien jaar als fotograaf in Keulen te hebben gewerkt opende Mantz in 1932 in Maastricht een tweede studio. Na 1938 voelde hij zich niet langer thuis in Keulen en vestigde zich definitief in Maastricht. Naast opdrachten voor architectuurfotografie verwierf hij in Maastricht bekendheid om zijn portretfotografie, met een accent op kinderportretten. Zelf beschouwde hij zijn in de Maasstad gemaakte portretten even belangrijk als zijn architectuurwerk, maar ze werden nauwelijks geëxposeerd.

 

Samenwerking met Ludwig Museum Keulen

Mantz’ nalatenschap wordt bewaard in het Nederlands Fotomuseum en het Museum Ludwig in Keulen. In de tentoonstelling worden de beide collecties voor de eerste keer samengebracht, waarbij Mantz’ portretten naast zijn architectuurfoto’s te zien zijn. Daarbij is gekozen voor een ongewoon perspectief op zijn werk, namelijk niet vanuit de architectuur, geografie of chronologie, maar gezien vanuit de vorm. Deze benadering laat goed zien hoe Mantz keek als fotograaf, hoe hij bijvoorbeeld licht en schaduw gebruikte om ons te laten zien uit welke vormen en elementen het onderwerp is opgebouwd - of het nu om gebouwen of gezichten ging. Hij zag zichzelf niet als kunstenaar, maar meer als een vakman. Zijn architectuurfoto’s zijn in de jaren 1970 herontdekt door de kunstwereld en tentoongesteld op de documenta 6 in Kassel. Sinds die tijd wordt zijn werk met regelmaat geëxposeerd in musea en galeries en wordt zijn naam vaak in dezelfde adem genoemd met andere avant-garde fotografen. De huidige tentoonstelling toont dat zijn portretfotografie op gelijke voet met zijn architectuurfotografie kan staan.

De tentoonstelling is samengesteld door Frits Gierstberg (curator Nederlands Fotomuseum) en Miriam Halwani (curator Museum Ludwig). Bij de tentoonstelling hebben de musea samen met de Stichting Werner Mantz een publicatie uitgebracht in de vorm van een Studium Heft, waarin de foto's net als in de tentoonstelling in typologische groepen geordend zijn.

View Event →
Martin Schoeller Big Heads
May
19
to Sep 2

Martin Schoeller Big Heads

Martin Schoeller
Big Heads
19 May – 2 Sept. 2018

Clooney_George.jpg


Martin Schoeller is one of the preeminent portrait photographers of our time. This exhibition of his work at the Nederlands Fotomuseum is the first ever held in the Netherlands. Schoeller owes his international acclaim to his iconic Close Up series, on which he has worked ceaselessly for over twenty years. The series contains visuals of both famous and lesser-known subjects, all taken in extreme close-up. Using the same lens, lighting and angle, the result is a series of portraits unbound by their contexts. Schoeller’s subjects include international icons such as George Clooney, Lady Gaga, Angelina Jolie, Angela Merkel, Jack Nicholson, Barack Obama and Mark Zuckerberg.

Martin Schoeller | Big Heads is scheduled to run from 19 May to 2 September at the Nederlands Fotomuseum. At the opening on 18 May, two new ‘big head’ portraits - this time including Dutch celebrities - will be unveiled in the presence of the photographer. In addition to the photographs from the Close Up series, the exhibition will include visuals from three of Schoeller’s other portrait series.

 

From left to right: Barack Obama, 2004; Donatella Versace, 2010; Jack Nicholson, 2002. © Martin Schoeller

 

Barack_Obama_2004.jpg

 

New York-based photographer Martin Schoeller is best-known for his ‘big head’ portraits: full-frontal, hyper-detailed close-ups of faces printed in large format. In this much-lauded Close Up series, Schoeller well-known politicians, actors, musicians and sports personalities in exactly the same way as ordinary individuals. The result is a democratization of portrait photography, with no distinction being drawn according the subjects’ social status.

 

A photographic close-up is perhaps the purest form of portraiture, creating a confrontation between the viewer and the subject that daily interaction makes impossible, or at least, impolite.” says Schoeller.

 

In addition to a wide selection of these ‘big head’ portraits, the exhibition will include work from Schoeller’s Identical series. Here Schoeller documents monozygotic (‘identical’) twins side by side, encouraging the viewer to seek out the miniscule differences between them. For his Female Bodybuilders series, he photographs the incredible bodies of the athletes at the height of their careers. Eschewing digital manipulation, Schoeller shows their spectacular physique exactly as it is. The exhibition will include larger-than-life prints of a number of works in this series.

 


Biography
Martin Schoeller (b. 1968, Munich) began his photographic career in Berlin. In 1993 he moved to New York, where for several years he assisted portrait photographer Annie Leibovitz. It was during this period that he developed his ‘Close Up’ technique. Over the last 20 years, he has worked on commissions from The New Yorker and his photographs have appeared in other leading publications like Rolling Stone, Vanity Fair, Esquire, Vogue and Harper’s Bazaar. Some of the world’s most prominent collectors of contemporary photography and modern art have acquired fine art prints of his work. Schoeller exhibits internationally, has published various monographs and has received numerous awards and distinctions.

View Event →

Hear me
Mar
8
to Mar 15

Hear me

Vanaf 8 maart (ook de start van de Internationale Vrouwendag) is de expositie Hear Me te bezoeken op de Westergasfabriek, tijdens de HeforShe Arts Week 2018.

Hear Me is een expositie met een serie portretten van moedige vrouwen die hun persoonlijke ervaring met seksuele intimidatie of geweld delen. Ze doorbreken het zwijgen door hun stem te laten horen.

De expositie is een initiatief van fotografen Sara Donkers en Hüsne Afsar

HearMe_promobeeld_HusneAfsar-1-400x516.jpg

 

Sara Donkers

Van jongs af aan is Donkers gefascineerd door beeld. Na een aantal jaar gewerkt te hebben
als psycholoog o.a. bij een vrouwenopvang, bracht ze haar passie in beeld bij de Fotoacademie te Amsterdam. Donkers’ werk werd gepresenteerd door Blooz Gallery en in 2015 is ze geselecteerd voor New Dutch Photography Talent 2015. Donkers’ is een echte vrouwen fotograaf met als focus portretfotografie. Empowerment van vrouwen is een regelmatig terugkerend thema in haar werk.

PROMOBEELDHEARME-SARA-400x516.jpg

 

Hüsne Afsar

Geïnspireerd door liefde, leven en moed schiet Afsar portret- en modeverhalen met een cinematografisch karakter. Na het ontwikkelen van technische vaardigheden aan de Photo Academy Amsterdam heeft ze ervaring opgedaan als fotografie-assistent bij Ellen von Unwerth in Parijs. Vanuit Amsterdam werkt Afsar voor verschillende tijdschriften en merken.

HeForShe Arts Week 2018

De expositie HEAR ME is onderdeel van HeForShe Arts Week 2018. HeForShe nodigt mensen over de hele wereld uit om actie te nemen om een gendergelijkwaardige wereld te creëren.

De expositie is van 8 t/m 15 maart te bekijken op de Westergasfabriek. Op vrijdag 9 maart is de officiële opening om 18.30 uur. HEAR ME wordt geopend door Marije Cornellissen van UN Women Nederland.

28336044_1632889513470623_6376644923277025354_o.jpg

Pazzanistraat 3
Dagelijks van 8 maart t/m 15 maart
11.00 uur tot 17.00 uur open
Maandag gesloten

Gratis toegang

View Event →