Back to All Events

Samuel Gratacap - Les Invisibles in Foam Amsterdam


Samuel Gratacap (1982, FR) volgt sinds 2007 het leven van Afrikaanse vluchtelingen en migranten en is sindsdien in omgekeerde volgorde hun routes af gaan leggen rondom de Middellandse Zee. Zijn wegen zijn gebaseerd op getuigenissen van migranten die hij heeft leren kennen en contacten die hij via-via opdoet. Gratacap's werk gaat over territoria van beweging: de oversteek van landgrenzen, de wachtruimtes voor dagloners, de gevangenis, maar ook over de wegen naar een hernieuwde identiteit. Hij gaat verder dan de meeste nieuwsmedia en stuit daarbij op erbarmelijke omstandigheden die de economie rondom migratie onthullen - van mensensmokkel tot slavernij.

Foam presenteert een selectie aan werken die Gratacap in de afgelopen tien jaar heeft gemaakt op diverse plekken, van Lampedusa tot Tunesië, Libië, en weer terug naar Europa via het Italiaanse vasteland. De tentoonstelling omvat zowel foto's als videowerken en audiofragmenten. Hoewel de kunstenaar onderzoeksmatig te werk gaat, is zijn fotografische benadering tot zijn onderwerpen gevoelig en intuïtief. Zijn esthetiek is zowel poëtisch als conceptueel en varieert van analytische reflecties tot integere portretten. In Foam is naast de serie Empire (2012-2014) een veelheid aan eerdere en recentere series en videowerken naast elkaar te zien. Enkelen daarvan worden nu voor het eerst aan het publiek getoond.