Tips and tricks van EIZO over kleurbeheer

Als professioneel fotolab hebben wij dagelijks te maken met het beoordelen van foto's. En daarvoor hebben wij de beste referentie nodig, je moet natuurlijk kunnen vertrouwen op een juiste en stabiele kleurweergave om vervolgens de print te kunnen maken. Ook omdat wij (met onze 30 verschillende papiersoorten) steeds vaker met softproofing op het beeldscherm werken naast proeven op papier, is een betrouwbare monitor absoluut noodzakelijk. Wij filmden de overhandiging van de EIZO monitoren aan de deelnemers van FOLLOW 2018 én stelde EIZO vragen voor jullie over kleurbeheer. 

What you see is what you get

Model Boris en Brendan de Clercq (EIZO ambassador) checken het beeld tijdens de shoot

Waarom zien kleuren er niet steeds hetzelfde uit op alle weergaveapparatuur?

''Wanneer je afbeeldingen bewerkt en retoucheert op je monitor en vervolgens afdrukt, kan het gebeuren dat de afbeeldingen met verschillende kleuren worden weergegeven op de verschillende apparaten, ook al werken alle apparaten met identieke gegevens. Elk apparaat - of het nu gaat om een inkjetprinter, een kleurenkopieerapparaat of een professionele drukpers - toont de afbeeldingen met de apparaateigen kleureigenschappen en -afwijkingen. Om dergelijke afwijkingen in kleurweergave te ondervangen, zijn speciale systemen voor kleurbeheer (Color Management Systems, CMS) ontwikkeld. Een kleurbeheersysteem is een geïntegreerde oplossing die speciaal is ontworpen om een consistente kleurweergave te realiseren voor alle invoer- en uitvoerapparatuur, door de kleureigenschappen en -afwijkingen per afzonderlijk apparaat te corrigeren.''

Bij FotoLabKiekie werken wij met de Color Edge series van EIZO

Wat zijn de voordelen van een Color Management System?

''Bij kleurbeheer wordt ervan uitgegaan dat er kleurprofielen beschikbaar zijn voor alle gebruikte monitoren. Besturingssystemen bieden de mogelijkheid om voor elke kalibratie een optimaal kleurprofiel samen te stellen. Dankzij deze functie kun je je kleurbeheer nog nauwkeuriger uitvoeren. Om de kleurweergave op de monitor overeen te laten komen met de weergave van de kleuren van het eindproduct, moet het beeldscherm alle gebruikte kleuren exact kunnen weergeven. Wanneer dan een systeem voor kleurbeheer wordt gebruikt, kunnen afbeeldingen precies worden afgedrukt zoals ze werden getoond tijdens de bewerking op de monitor. In dat opzicht heeft de monitor dus een belangrijke rol.''

Welke soorten monitoren zijn het meest geschikt voor Color Management Systems?

''Een van de belangrijkste criteria bij het kiezen van een LCD-monitor voor CMS is het paneltype. Moderne monitoren kunnen wat kleurengamma betreft, worden onderverdeeld in drie groepen. Adobe RGB-kleurengammas, RGB-kleurengamma, Kleurengamma is minimaal gelijk aan sRGB, maar kleiner dan Adobe RGB. Als je alle kleuren van Adobe RGB-gegevens of CMYK-afdrukgegevens wilt weergeven, heb je een monitor met Adobe RGB-kleurengamma nodig.''

Het Adobe RGB-kleurengamma wordt aangeduid met de rode driehoek en het sRGB-kleurengamma wordt aangeduid met de blauwe driehoek.

Het Adobe RGB-kleurengamma wordt aangeduid met de rode driehoek en het sRGB-kleurengamma wordt aangeduid met de blauwe driehoek.

Wat zijn de voordelen van de ColorEdge-serie?

''Kleuren in afbeeldingen worden nauwkeurig weergegeven: De nauwkeurige kleurweergave geeft ontwerpers meer zekerheid in het creatieve proces en bevordert de kleurkwaliteit van het eindproduct. De door EIZO ontwikkelde software ColorNavigator wordt standaard meegeleverd bij alle ColorEdge-monitoren. Met behulp van deze software kun je je monitor zelf snel en eenvoudig uiterst nauwkeurig kalibreren. En omdat je nauwkeurig kleurprofielen kunt opstellen, kun je het programma ook gebruiken als onderdeel van kleurbeheersystemen.''

Vanaf welke prijs kun je een EIZO scherm kopen welke je goed kunt kalibreren?

Je kunt vanaf € 499,- Incl. BTW. Een EIZO ColorEdge CS230B-Bk aanschaffen. Deze is hardwarematig te kalibreren. Het mindere aspect aan deze monitor is dat deze "maar" sRGB kleurruimte heeft. Dus niet alle te printen kleuren zijn te zien. Wat ons betreft is de volgende stap de beste keuze en dat is de EIZO ColorEdge CS2420. Deze heeft wel 99% Adobe RGB dekking en uiteraard hardware kalibratie. Online is de CS2420 te vinden voor € 639,- incl. BTW. 

Check hier de dealers die je nog veel meer informatie kunnen geven over de keuze voor een juiste monitor. 

Heb je nog een vraag over kleurbeheer die hier niet tussen staat? Stuur mij je vraag naar amsterdam@kiekiekrant.com en wij beantwoorden je vraag z.s.m!